Demonstranten maken hun onvrede kenbaar over nieuwbouwplannen De Hem

Grote grutto bij protest degen De Hem © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Bij een informatieavond over de nieuwbouwplannen bij de Hounspolder in Goutum lieten demonstranten woensdag hun onvrede horen. Met een grote grutto en een liedje stond een groep tegenstanders van de plannen bij de raadszaal in Leeuwarden.
De Friese Milieufederatie, Klimaatcoalitie Fryslân en de Vogelwacht van Leeuwarden hadden mensen opgeroepen zoveel mogelijk op de publieke tribune plaats te nemen. Voor de raadscommissie zwaaien de protesteerders met bordjes en spandoeken.
"Maak van onze kuikens geen straatnamen" en "zet onze kuikens niet op straat" viel er te lezen. Een groep die ontstaan is uit burgerinitiatief 'Kening fan 'e Greide' heeft een metershoge grutto meegenomen.

Grote grutto

"Deze komt uit De Knipe", vertelt Sjoerd Miedema. "Die is gebruikt in de optocht en is toen op Marktplaats gezet, voor zes bankjes hebben wij hem overgekocht en er een paard voor gespannen. Mooi CO2-neutraal."
Ook klinkt er een liedje als de protesteerders zich verzamelen. "Stem toch nee, adviseer ik met klem, en stem tegen De Hem."

Protest

Er is veel te doen om het stuk land bij Goutum. Er ligt een bouwplan voor woonwijk De Hem vlak bij de Hounspolder. Daar stemde de gemeenteraad van Leeuwarden in 2021 mee in, maar er is inmiddels ook veel protest geweest van omwonenden en natuurorganisaties, én er zit een nieuwe gemeenteraad. Toch lijkt het plan er wel door te komen, het staat in het collegeprogramma en dat heeft de meerderheid.
De demonstranten hopen daar toch wat beweging in te kunnen krijgen. Afgelopen week waren maar liefst 40 mensen bereid om in te spreken bij de informatieavond van de gemeente Leeuwarden. Een petitie met 2000 handtekeningen maakte de onvrede duidelijk en ook natuurorganisaties zijn niet blij met het plan. Volgens hen zou het de weidevogels kunnen verstoren.

Compensatiegebied

Het is beleid van de provincie om bij zulke plannen een compensatiegebied voor weidevogels te vinden. Pas dan mag de schep de grond in. De gemeente houdt daar in de plannen rekening mee en houdt een bufferzone naast de polder aan.
Op deze informatieve avond is geen ruimte voor politieke vragen. Over twee weken komt er een debatavond over het plan en in een derde bijeenkomst wordt een klap gegeven op het plan. Wanneer die zal zijn, is nog niet duidelijk.
Als het plan wel doorgaat, zijn zowel de Goutumers als de natuurorganisaties van plan om naar de Raad van State te stappen.
De bouw van de 400 woningen in de Hem is nu niet nodig. Dat zei Johan Margré van D66 gisteren in de Leeuwarder gemeenteraad. Margré stelt voor om eerst het bestemmingsplan Middelsee vol te bouwen en te wachten met De Hem. Volgens wethouder Hein de Haan kan dat niet. "We hebben deze woningen hard nodig, de behoefte is groot."