Lútsen Bakker wint opnieuw Groot Fries Dictee, maar nu met meer fouten: "Ik schaam me diep"

Lútsen Bakker wint voor het tweede jaar op rij het Grut Frysk Diktee © Fotobureau Hoge Noorden, Jacob van Essen
Het Grut Frysk Diktee 2023 is gewonnen door Lútsen Bakker uit Groningen en dat is niet voor het eerst. Vorig jaar won hij het dictee ook al. Dit jaar maakte Bakker zeven fouten, het laagste aantal van alle deelnemers. Zijn eindresultaat was goed voor de hoofdprijs: het Gouden Dakje.
Toch is Bakker niet helemaal blij, hij had namelijk meer fouten dan afgelopen jaar. "Ik schaam me diep", zei hij lachend, direct na afloop. "Ik had beter gekund, het woord 'swipet' heb ik helemaal niet gehoord, ik dacht dat dat 'swijt' was."

Dominees winnen als groep

Er deden dit jaar ook vijf groepen mee aan het Frysk Diktee. Zij streden tegen elkaar. De groep theologen kwam als beste uit de bus. Het gemiddelde aantal fouten van de groep 'dienaren van het Woord' was zeventien. Op de tweede plaats eindigden de journalisten en derde werden de pabo-studenten.
De Friese dominees vormden dit jaar het winnende team © Fotobureau Hoge Noorden, Jacob van Essen
De tekst van het dictee van dit jaar was geschreven door zangeres Iris Kroes. Zij liet haar licht schijnen over het dilemma dat dertigers kunnen hebben: de twijfels en de vragen over wat je hebt bereikt als je dertig jaar bent geworden.
Iris spaarde de deelnemers niet. De tekst was pittig met woorden als koskitengrien (koeienvlaaigroen), ljuensk (verleidelijk) en trewes (genoegen), waar de deelnemers hun tanden maar op konden stukbijten. Ook de schrijfwijze van het woord 'boeddha's' in het Fries baarde de deelnemers kopzorgen.

Kijk het dictee terug

Het Grut Frysk Diktee is terug te kijken op de website van Omrop Fryslân en op de Omrop-app. Klik daarvoor hier.