Ellen Dekker uit Spanga spreekt in Den Haag over verzakkingen door veenweideproblematiek

Ellen Dekker © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De verzakkingen door de veenweideproblematiek worden donderdag besproken in de Tweede Kamer. Gedeputeerde Douwe Hoogland zal uit naam van de provincie inspreken aan 'De Ronde Tafel'. Ook gedupeerde Ellen Dekker zal daar haar verhaal doen.
Zij en haar man Pieter wonen met twee zoons in een kop-hals-rompboerderij. Door de verzakkingen valt de kop van de boerderij er langzamerhand af. Ze zitten daarom in de zwaarste categorie voor schade: 'Code Rood'.
"Ons huis is er dermate slecht aan toe dat we alleen maar sloop-nieuwbouw kunnen doen", zegt Pieter. "Dat vraagt om een behoorlijke kostenpost die we zelf niet kunnen dragen."

Toekomstperspectief

Ellen vertelt dat ze af en toe kwaad wordt op haar eigen huis: "Ik heb geen zin om hier nog schoon te maken. Want het huis is niks meer. Het huis gaat verloren. Ik richt me liever op buiten, in de tuin. Ik wil gewoon een toekomstperspectief."
"Huis plat, een nieuw huis en weer veilig en gezond wonen. Het gaat niet om een bedrijf, niet om economisch gewin. Het gaat om veilig en gezond wonen."
Het huis van de familie Dekker © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Ellen hoopt dat het inspreken in Den Haag het probleem verder op de kaart zet: "Ik zie het als een kans dat het probleem niet ergens in een schoenendoos verdwijnt. Dat het ook echt opgepakt wordt."
Dus reizen Ellen en Pieter af naar Den Haag: "Het mocht 2 á 3 kantjes aan spreekmateriaal zijn. Daarin vertel ik vooral ons verhaal. Daar zit ook bij dat door de diepontwatering die hier in Friesland veel groter is dan in de rest van Nederland, grote problematiek is ontstaan. Die moet opgelost worden", zegt Ellen.
Pieter Dekker © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De vraag is alleen of dit wel een probleem van de Tweede Kamer is, zegt Ellen: "De Friese problematiek is afwijkend van de rest van Nederland. Er is een bewuste keuze gemaakt om de diepontwatering hier zo ver door te voeren. Uit economisch gewin voor de agrarische sector. Dat is in principe prima, maar dan moet je ook de burgers vergoeden die daar schade van ondervinden. Toentertijd stond er al in de rapporten dat verzakkingen mogelijk waren."

40 duizend euro

Zo langzamerhand komt er beweging in het politieke landschap. Zo wordt er nu gesproken over vergoedingen: "Toen wij onze schade meldden, was er nog helemaal niets. Je kon überhaupt bij niemand terecht. Afgelopen december zijn er toch moties aangenomen. Ons advies als funderingstafel was toen 50 procent compensatie van de schade. Uiteindelijk is er een motie gekomen dat er 40 procent vergoed wordt van maximaal 100.000 euro aan schade."
Maximaal 40 duizend euro dus. Voor mensen in een 'Code Rood'-situatie lang niet genoeg om iets nieuws te bouwen, zegt Ellen. "Daar zijn we zeker niet tevreden mee. Wij putten onze hoop uit de uitvoering van de motie Code Rood. Maatwerk. Daarbij is de grote vraag of het advies wel uitgevoerd wordt." Pieter: "Dat hangt een beetje van Gedeputeerde Staten af."
Pieter Dekker wijst schade aan in het huis © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Het actievoeren helpt om de moed erin te houden. Ellen en Pieter blijven positief: "Je zit vast. Wel op een mooie plek gelukkig", zegt Pieter. "Maar helaas is het niet zo heel erg makkelijk. Je steekt je kop in het zand en hoopt dat het goed komt. We zijn tevreden als er een oplossing komt die wij ook kunnen betalen. Als je maar kan wonen."
Doorprocederen om bijna de volledige waarde van de schade terug te krijgen, heeft volgens de familie Dekker geen zin. Dat zou een project van meer dan tien jaar worden en dat is voor hen en andere gedupeerden bij niet vol te houden.