Clevering topfavoriet op EK roeien, Van der Bij 'gepromoveerd' naar Holland Acht

Ymkje Clevering en Jan van der Bij bij de Bosbaan in Amsterdam © Omrop Fryslân
Het Europees kampioenschap roeien wordt voor de ene Fries een ontdekkingstocht, terwijl de ander bij de topfavorieten hoort voor een gouden medaille. Donderdag begint het toernooi in het Sloveense Bled.
Op de Bosbaan in Amsterdam bereidt de Nederlandse ploeg zich voor op het EK. Ymkje Clevering komt in actie in de twee-zonder-stuurvrouw en Jan van der Bij in de Holland Acht.
Voor Van der Bij wordt dat een nieuwe ervaring. Vorig jaar zat hij nog in de dubbelvier, maar mede door de komst van een nieuwe bondscoach ging de samenstelling van de boten op zijn kop. "Dat is een heel lang traject geweest van drie maanden", zegt Van der Bij.
Bij trainingswedstrijden zat Van der Bij in twee- en viermansboten, maar uiteindelijk is hij in de Holland Acht geplaatst. "Ik ben er wel blij mee", zegt de 31-jarige roeier. "Ik zie het als een promotie. Het is wel magisch om het met zijn achten te kunnen. Het is speciaal om mee te maken dat je daarvoor uit mag komen."
Grote veranderingen zoals haar Friese collega, daar heeft Clevering niet mee te maken gehad. Net als vorig seizoen zit ze nog altijd met Veronique Meester in de twee-zonder-stuurvrouw. "Dit wilde ik wel heel graag. Ik vind het een mooie boot en ik roei met een goede vriendin", zegt de Haulerwijkse.
Ze kunnen doorbouwen op vorig seizoen. Dat was behoorlijk succesvol met EK-brons en WK-zilver. Op dat laatste toernooi in september werden Clevering en Meester verslagen door Nieuw-Zeeland, maar die doen natuurlijk niet mee aan het EK.
Het is wat spannend om te zeggen, maar we zetten in op goud.
Ymkje Clevering
En dus is Clevering hoopvol. "Het is wat spannend om te zeggen, maar we zetten in op goud. We merken hoe de boot loopt en we hebben wel veel bijgeleerd. We zijn benieuwd wat het zal opleveren in het buitenland."
Inzetten op goud is ook wat Van der Bij doet, ook al is het de eerste officiële wedstrijd in de achtmansboot. "Vorig jaar zag de acht er qua bemanning heel anders uit en die pakte zilver. Ik denk dat we nu kans maken op goud", weet de Earnewâldster.
Ymkje Clevering (links) en Veronique Meester (rechts) na hun WK-zilver © ANP
Veel concurrentie heeft Van der Bij niet met de Holland Acht. Er doen namelijk maar zes boten mee in totaal. "Maar degenen die meedoen, zijn wel sterk", zegt Van der Bij. "Op het WK waren de Britten een klasse sterker, dat zijn de grootste concurrenten. We komen niet voor het brons. We willen het goud pakken, daar draait het om."
Een goed resultaat zou kunnen betekenen dat de nieuwe bondscoach doorgaat op deze koers. En dat is weer interessant met het oog op volgend jaar. Dan zijn de Olympische Simmerspelen in Parijs. Maar, zo zegt Van der Bij: "Als het EK slecht gaat, kan het zijn dat alles weer wordt omgedraaid."
Jan van der Bij (helemaal rechts) op het WK vorig jaar © ANP
Goede prestaties op het EK kunnen dus helpen met het oog op de Spelen, maar het wereldkampioenschap later dit jaar is nóg belangrijker. "Daar moet je de boot plaatsen voor de Spelen", weet Clevering. "Het WK is altijd ons piekmoment. Er wordt nu wat meer lading op gelegd dan op het EK. Je gebruikt deze races om zo goed mogelijk te zijn op het WK."
Als de Nederlandse ploegen zich op het WK plaatsen voor de Spelen, wordt later gekeken naar de poppetjes in de boot. Daarvoor zijn volgend jaar nog selectiewedstrijden, vertelt Van der Bij. "Dat zou kunnen betekenen dat er wisselingen komen, maar het kan ook betekenen dat het gelijk blijft. Het is eigenlijk allemaal onzekerheid."
Het spoorboekje voor het EK roeien
Donderdag
09.48 uur: Heats met Ymkje Clevering in de twee-zonder-stuurvrouw
13.05 uur: Heats met Jan van der Bij in de Holland Acht
Zaterdag
10.21 uur: Heale finales met Ymkje Clevering in de twee-zonder-stuurvrouw
14.29 uur: A-finale met Jan van der Bij in de Holland Acht
Zondag
11.49 uur: A-finale met Ymkje Clevering in de twee-zonder-stuurvrouw