Crisisoverleg vrouwenkaatsen lost niet alle problemen op: "We zitten in een neerwaartse spiraal"

Sjanet Wijnia © Orange Pictures
Het rommelt in het vrouwenkaatsen. De kaatsers zijn ontevreden over een aantal nieuwe zaken die kaatsbond KNKB dit seizoen heeft doorgevoerd. Daarom was er maandagavond crisisoverleg.
Bij het overleg waren meer dan twintig kaatsers en drie bestuursleden van de KNKB. Directeur Marco Hoekstra en Afke Hijlkema waren er niet. "Dat is onbegrijpelijk.
Er heeft een groot verhaal over het vrouwenkaatsen in de Leeuwarder Courant gestaan en daar hadden we het graag met hen over willen hebben", zegt kaatster Sjanet Wijnia.
Bestuurslid Dirk Kuperus van de KNKB was er wel. "Marco was met vakantie en Afke heeft het niet in haar portefeuille. Omdat we snel met de vrouwen in gesprek wilden, heb ik het opgepakt. Achteraf is het jammer, want als wij hadden geweten dat ze Afke er graag bij wilden hebben, hadden we haar ook uitgenodigd."

Enquête

Reden voor het crisisoverleg is algehele onvrede bij de kaatsers. Het kaatsen zit volgens Wijnia in een "neerwaartse spiraal" en moet aantrekkelijker worden gemaakt.
De kaatsbond heeft voor het seizoen een enquête afgenomen om te kijken of er behoefte is aan aanpassingen. Er zou zijn uitgekomen dat de meeste vrouwen het liefst meer door elkaar gelote wedstrijden spelen. Een voordeel van dat loten is dat de beste speelsters niet zomaar bij elkaar in één partuur komen. Dat zorgt voor meer spanning.
In zogenaamde vrijeformatiepartijen, waarin de kaatsers zelf een partuur mogen vormen, gebeurt dat regelmatig wel. Naar aanleiding van de enquête is het aantal vrijeformatiepartijen teruggebracht van zeventien naar tien.

Liever vrije formatie

Toch is ook niet iedereen daar blij mee. "Maandag waren er veel vrouwen die de enquête ook hebben gekregen. Wij hebben de vraag nog eens gesteld, en er staken twee hun hand op." Wijnia begrijpt daarom niet waarom de wijziging is doorgevoerd. "Of er zijn vrouwen geweest die van mening zijn veranderd of zich gisteren niet hebben uitgesproken."
"De betere parturen hebben belang bij veel vrijeformatiepartijen en de mindere kaatsers hebben belang bij meer partijen. Daar moeten we echt een middenweg in vinden", zegt Kuperus.
"Maar nu zeggen ook de wat mindere kaatsers: 'we hebben toch liever vrije formatie dan door elkaar gelote wedstrijden', terwijl die geluiden afgelopen jaar toch echt anders waren."
Het komt erop neer dat de communicatie tussen de kaatsers en de bond niet goed is geweest, want anders hadden er wel andere zaken op de agenda gestaan.
Kaatster Sjanet Wijnia
De kern van het crisisoverleg is communicatie, zegt Wijnia. "Het komt erop neer dat de communicatie tussen de kaatsers en de bond niet goed is geweest, want anders hadden er wel andere zaken op de agenda gestaan."
"We willen het graag iedereen naar de zin maken", zegt Kuperus. Dat is ook de reden dat de enquête heeft plaatsgehad. "Die wensen hebben we geprobeerd te vertalen naar een wedstrijdagenda, dus we waren ook wel verrast dat de vrouwen er in een aantal gevallen anders in staan."

"Meeste kou uit de lucht"

"Gisteravond hebben we het met elkaar kunnen delen. We zijn aardig overeen gekomen", gaat Kuperus verder. "De vrouwen willen het liefst nog iets meer vrije formatie.
We zullen zien of we dat nog kunnen uitvoeren. We proberen zo dicht mogelijk bij de wensen van de vrouwen te komen, dus de meeste kou is uit de lucht. Maar helemaal tevreden zijn ze nog niet, dus we gaan wel proberen om ons best daar nog even in te doen."
Wijnia vindt het belangrijk dat volgend jaar meer van dit soort bijeenkomsten georganiseerd worden. "Om ervoor te zorgen dat het vrouwenkaatsen niet nog meer teruggaat."