Tunnel in A7 krijgt volledig nieuwe fundering, reparatie duurt een jaar

Het aquaduct bij Uitwellingerga is weer open voor verkeer © Kappers Media
De volledige fundering van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure moet worden vernieuwd en versterkt. Het werk aan de tunnel begint op 15 juni en duurt ongeveer een jaar, meldt Rijkswaterstaat.
De afgelopen tijd is er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de problemen met de tunnel. Het blijkt dat de zogenoemde trekpalen, zoals verwacht, bij enkele onderdelen van de tunnel kapot zijn gegaan. Als die niet worden opgeknapt, is de veiligheid in de tunnel niet meer te garanderen.
Een stukje van een trekpaal © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Ook de tunnelwanden moeten steviger verankerd worden. Een omhoogkomend tunnelsegment zorgde in december 2022 en de eerste maanden van dit jaar voor veel overlast op de weg tussen Joure en Sneek. Dat stuk van de A7 ging zelfs een tijd helemaal dicht, omdat het niet meer veilig was om er auto's overheen te laten rijden.
Inmiddels is in beide richtingen één rijstrook weer open. Dit kon omdat het omhoogkomende segment met een groot aantal bigbags vol zand werd teruggedrukt.

Trekpaal

Met een speciale constructie worden de trekpalen door de betonnen vloer geboord. Volgens Rijkswaterstaat is het niet mogelijk dat er hierbij water omhoog komt. Daarom is het niet nodig om het grondwaterpeil te verlagen. Dat zorgt ervoor dat de schade aan omliggende bebouwing beperkt blijft.
Bij de werkzaamheden blijft één rijstrook in beide richtingen beschikbaar voor het verkeer. Mogelijk is een afsluiting in een nacht of weekend wel nodig om het werk uit te voeren.
Het onderzoek naar de vraag waarom de trekpalen kapot zijn gegaan, wordt naar verwachting volgend najaar afgerond.