Skûtsjemuseum in Earnewâld draait al 25 jaar op de passie van zijn vrijwilligers

Vrijwilligers aan de gang bij het Skûtsjemuseum © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Vrijwilligers van het Skûtsjemuseum zijn hard aan het werk om alles klaar te krijgen voor het weekend. Het museum in Earnewâld bestaat 25 jaar en dat wordt groots gevierd. Zaterdag is er een open dag: maar voor het zover is, moet er nog wel iets gebeuren.
Onder het genot van een kopje koffie nemen de vrijwilligers de dag door. "Olie op het ijzerwerk buiten, dat zou Jelle doen. Attributen, dat doe ik zelf", zegt de coördinator. Hij heeft een lijstje met taken voor de dag.
Het museum draait volledig op vrijwilligers. En met die mensen is voorzitter Jan de Wilde erg blij: "Je ziet dat de mensen passie hebben voor dit museum."
Het Skûtsjemuseum in Earnewâld bestaat 25 jaar
" Het moet hier goed onderhouden worden", zegt vrijwilliger Wieger. "Het gaat om een skûtsje waar mijn opa nog wel op geladen heeft."
Jelle werkt graag als vrijwilliger bij het museum. "Je ziet het wel aan het resultaat en aan hoeveel bezoekers er komen. Het is altijd gezellig en dat is heel belangrijk."
Een schip in het Skûtsjemuseum © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
In 1997 begon de bouw van het museum. Een jaar later volgde de officiële oprichting. Age Veldboom is een van de mensen die het museum heeft opgericht.
"Wij hadden een zeilbedrijf met skûtsjes en veel mensen kenden de historie niet. De oudere generatie is langzaamaan verdwenen en de jongere generatie weet dat allemaal niet. Educatie, dat vond ik belangrijk."

Achter ieder object een verhaal

Aan het oude materiaal kleeft een verhaal, zegt Veldboom. "Die vrouw op die foto kan niet vertellen hoe zwaar het was op haar klompjes, als ze dat schip moest trekken. En dat grote zeil dat daarachter ligt en helemaal gescheurd is. Aan elk materiaal zit een verhaal."
Voor voorzitter De Wilde is het belangrijk dat het spul beschikbaar blijft voor de komende generaties. "Ik wil graag dat mensen over 50 jaar nog weten wat skûtsjes betekenen. Ik heb mijn hart hier wel een beetje verloren."
Het museum is meer dan alleen een tentoonstelling, legt Veldboom uit. "Het is belangrijk dat kinderen zelf voelen wat het is om zakken met meel aan boord van het schip te halen. En dat ze knopen oefenen. Zo zijn er veel meer dingen die zij hier kunnen zien, ruiken, voelen en proeven. Het gaat om de beleving."
De vrijwilligers kunnen zich niet meer een wereld zonder Skûtsjemuseum voorstellen
Deze vrijdag is er een feest voor alle vrijwilligers. Zaterdag heeft een museum een open dag met allerlei activiteiten. "Alle oude ambachten zijn te zien en doen", zegt Veldboom. "Hout buigen, touwdraaien en fokhijsen, en daarna hebben wij nog een zeilwedstrijd."