'Expeditie Verwonderland' verbindt Leeuwarders met een theatrale praamtocht

Karin Idzinga van Het Generatiehuis © Omrop Fryslân
Het brengt Leeuwarders van allerlei pluimage met elkaar in verbinding en neemt het publiek mee op een reis. 'Expeditie Verwonderland' is een voorstelling van Het Generatiehuis, met onder andere muziek, theater en dans.
Vijf dagen lang vaart een praam over de Dokkumer Ee op expeditie. "Het gaat om het loslaten van het hier en nu. Naar een andere plek toe gaan: Verwonderland", legt Teuni uit, een van de deelnemers. "De contacten met mensen, het toneelspelen, het is één groot samenspel."

Leeuwarder wijken met elkaar verbinden

Het Generatiehuis is een stichting die zich inzet om cultuur laagdrempelig bij de inwoners van Leeuwarden te brengen. Het zet culturele projecten op, ook gericht op mensen met een kleine beurs. Het Generatiehuis krijgt subsidie van de provincie en de gemeente.
Karin Idzinga van de organisatie vertelt dat Expeditie Verwonderland binnen het project 'Kunst in je buurt' past. "Daarmee komen buurtbewoners met elkaar in contact, zijn ze creatief bezig en zorgen ze voor verbinding."
Iedereen heeft zijn eigen invulling van de reis.
Cynthia, een van de acteurs
"Verwonderland is voor iedereen anders", zegt Cynthia, ook een van de acteurs. "Maar voor mij is Verwonderland kleur, plezier, lekker jezelf zijn. We noemen het publiek mee naar Verwonderland. Bij ons begin je. Iedereen heeft zijn eigen invulling van de reis."
Cynthia maakte kennis met het culturele project doordat haar moeder al een van de deelnemers was. "Zij heeft vorig jaar ook meegedaan. Het is mooi omdat het dicht bij de maatschappij staat, met verschillende soorten mensen. Sommigen zonder ervaring, anderen mee. Het is een grote verscheidenheid. Je maakt het met elkaar, dat is het leukste."

Magische reis over de Dokkumer Ie

Het toneelstuk zit aan het begin van de route. Bezoekers varen met pramen over de Dokkumer Ee. Op de boot vertellen 'Steampunkers' verhalen tussen de voorstellingen door.
"We varen een stuk door Leeuwarden, eindigend in Snakkerburen. Onderweg komen we fantastische dingen tegen: theater, dans, een klaagkoor, een singer-songwriter, een operazangeres."
De voorstellingen zijn van 31 mei tot en met 4 juni. Er zijn nog kaarten beschikbaar.
Expeditie Verwonderland verbindt Leeuwarders door cultuur