Door het Hegemer Mar kan Heeg straks misschien van het gas af

De vrijwilligers van Warm Heeg met tasjes vol folders © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Heel het dorp Heeg verwarmen met warmte van het Hegemer Mar. Het lijkt bijna sciencefiction, maar corporatie Warm Heeg is er dichtbij om Heeg op deze manier van het gas af te krijgen.
Als in Heeg de bel gaat deze weken, kun je de deur gewoon open doen. Het zijn vrijwilligers van corporatie Warm Heeg. Zij willen 75 procent van het dorp binden aan het nieuw op te richten Hegemer energiebedrijf. Want dan kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd die werken met opgeslagen warmte van het Hegemer Mar.

Warmte opgeslagen

Een aantal inwoners van Heeg is al jaren bezig om Heeg zoveel mogelijk van het gas af te krijgen. Nu komt de realisatie wel heel dichtbij, zegt Lucie Gelderblom van Warm Heeg: "We hebben het echt goed berekend en een zo goed mogelijk tarief samengesteld. We zijn ervan overtuigd dat we een mooi systeem aan kunnen bieden, met vaste prijzen."
Goed voor de wereld dus, maar ook goedkoper voor de gebruiker. En dat dus met verwarming van het eigen meer van Heeg: "In de zomer komt het water boven een bepaalde temperatuur. Daar kunnen we de warmte dan aan onttrekken en opslaan. Die kan gebruikt worden voor warm water het hele jaar door en verwarming in de koudere maanden."
Wethouder Henk de Boer helpt Hegemers te overtuigen © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Om Heeg fossielvrij te maken, moet de boodschap zich ironisch genoeg als een olievlek over het dorp verspreiden. 75 procent van het dorp moet zich aansluiten om het project door te laten gaan. "Dat moet ook echt. Heeg heeft er niks aan als we een warmtebedrijf starten dat niet gezond is. De potentiële kandidaten moeten echt voor 1 juli aangemeld zijn. De banken willen natuurlijk ook zekerheid", zegt Gelderblom.
Winkeleigenaar Stefan de Jong krijgt een van de eerste folders. Hij vindt het initiatief een goed plan: "Ik ben hartstikke voor! Dit is een goede stap richting de toekomst. Het bespaart waarschijnlijk veel kosten."

Investeren in inductie

Mensen die meedoen moeten drieduizend euro betalen voor de aansluiting, maar via subsidies krijgen ze dat terug. Wel moeten inwoners er rekening mee houden dat er bijvoorbeeld een inductieplaat komt in de keuken.
De Jong: "Als we op die manier van het gas af kunnen, wat ook kosten bespaart, is het die investering wel waard. Maar ik heb de folder net, dus dat zullen wij onderzoeken."
Het Hegemer Mar © Shutterstock.com (Tom Goossens)
De gemeente helpt Warm Heeg met het aanvragen van subsidies. Volgens wethouder Henk de Boer is het een voorbeeld van hoe verduurzaming uit de gemeenschap kan komen.
Mogelijk kunnen andere dorpen aan meren zulke projecten ook realiseren. Voorlopig helpt de wethouder Heeg met het overtuigen van bewoners: "Laten we eerst deze projecten verder brengen. Als wij straks projecten kunnen laten zien die goed werken, kunnen wij er in de gemeente mee verder."