Zeehondenpup verstoord bij Sint Jacobiparochie, Pieterburen vangt dier op

Zeehondenpup Crista © Zeehondencentrum Pieterburen
Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste zeehondenpup van dit seizoen weer binnen. De pup werd verstoord door omstanders, die de pup meenamen omdat de moeder niet in de buurt was.
Vrijdagmiddag kwamen de omstanders de pup in de buurt van Sint Jacobiparochie tegen, vertelt Floor Bierma van het zeehondencentrum. "We kregen 's middags een telefoontje van iemand die zei: 'Ik zag een zeehondenpup en er was geen moeder bij, dus ik heb hem maar meegenomen. Wat moet ik doen?' Dat was voor ons even schakelen."

Niet zelf helpen

"Mocht je een zeehond zien in het wild, dan is het belangrijk om afstand te houden. Kom je dichter dan 30 meter in de buurt dan geeft dat de zeehond stress." Mocht je toch denken dat een zeehond er niet goed uitziet, dan kun je bellen met 144. "Dat is het noodnummer voor dieren in nood en dat is 24 uur per dag bereikbaar."
Beelden van de zeehondenpup
Het zelf oppakken en helpen van zeehonden mag niet, zegt het zeehondencentrum. Het is in strijd met het Zeehondenakkoord van 2020. Mensen kunnen wel een melding doen bij het centrum. De zeehond wordt dan in de gaten gehouden, daarna wordt besloten of het dier echt hulp nodig heeft.
Een zeehondenmoeder kan haar pup wel acht uur alleen laten, zonder dat er iets aan de hand is, legt Bierma uit. "Helaas was de pup te ernstig verstoord om terug te plaatsen in het gebied waar zij vandaan kwam. Daarop werd dan ook besloten om het dier op te vangen."
De klapmutsen © Gerard Koster Joenje, vlielandplaatjes.nl.
Het centrum heeft de pup Crista genoemd, naar de wetenschappelijke naam van de klapmutsen die eerder dit jaar op het Wad werden aangetroffen. De pup blijft voorlopig in het centrum en is daar op veilige afstand ook te bekijken.