Jongerencoaches zien behoefte aan echt contact: "Altijd verbonden, toch eenzaam"

Jongerencoaches Raynor en Sarah © Omrop Fryslan
Op social media kun je van alles opzoeken en uitzoeken en je kunt ermee in contact komen met anderen. Maar er zit ook een keerzijde aan: de online wereld heeft geen bodem of einde, het gaat maar door. Jongeren staan daardoor altijd 'aan'.
Dat kan een gevoel van onrust geven, met als gevolg dat ze stress krijgen, somber worden of angstig zijn. Jongerencoaches Raynor Tolsma en Sarah Storm van Leffriesland herkennen dat beeld. Jongeren hebben het mentaal zwaar, zo blijkt ook uit een aantal onderzoeken. Het aantal kinderen dat uit het leven wil stappen, neemt toe.

Te weinig echt contact

Volgens Tolsma en Storm heeft dat verschillende oorzaken. Een belangrijke is dat jongeren te weinig écht contact hebben. Verder voelen jongeren zich opgejaagd omdat er van alles mogelijk is. Daardoor moeten ze steeds kiezen en dat brengt stress met zich mee. Stress om het verkeerde te kiezen en buiten de boot te vallen, stellen Tolsma en Storm.
Op sociale media lijkt het alsof iedereen gelukkig is. "Maar dat zijn maar momenten", zegt Storm. "Het leven is niet een aaneenschakeling van hoogtepunten."
© Shutterstock
Toch zijn veel jongeren hier gevoelig voor. Ze willen er graag bij horen. In de gesprekken die ze met jongeren heeft, zoekt ze naar wie ze van binnen zijn en waar ze gelukkig van worden. Als een ui waarbij je de ene laag na de andere eraf haalt om zo bij de kern uit te komen.

Uitdaging

Tolsma probeert jongeren uit te dagen. Vooral voor jongens is er fysiek niet altijd genoeg uitdaging. Tolsma is van mening dat het leven ons misschien wel iets te makkelijk wordt gemaakt. Denk aan eten: je hoeft geen moeite meer te doen, je kunt alles kant-en-klaar kopen.
Maar dat geeft geen voldoening, vindt Tolsma, die ook vindt dat schermen, bijvoorbeeld van de telefoon, niet aan de eettafel horen. Zo kun je écht even praten. En kinderen zouden moeten helpen met de voorbereidingen van het eten: "Voor hen is het schillen van een aardappel al een heel avontuur."

Schaken

Voor echt contact hoef je niet geen gekke dingen te doen. Zo is het schaken erg populair bij vooral de jongens die bij Leffriesland komen. "Het lijkt natuurlijk op gamen", zegt Tolsma, "maar je hebt hier echte schaakstukken in je handen en je zit fysiek bij elkaar. Dan heb je echt contact."
© Shutterstock.com / Orla
Social media zijn niet per se verkeerd. "Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Vraag je kinderen wat ze doen en hoe ze zich voelen als ze een hele tijd achter een scherm hebben gezeten. Wees nieuwsgierig, maar laat het zoals het is en niet hoe je als ouder wilt dat het is", besluit Storm.
Het is European Mental Health Week. Met extra aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen. De hele week geven Raynor Tolsma en Sarah Storm bij Omrop Fryslân op TikTok en Instagram uitleg en tips over bijvoorbeeld angst en stress.
Jongerencoaches zien behoefte aan echt contact bij jongeren
Heb je hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
Je kunt altijd contact zoeken met de huisarts.