Slachtofferhulp zoekt vrijwilligers: "Jij kunt het verschil maken"

Margot Desmet belt met een slachtoffer © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Het werk van Slachtofferhulp Nederland is vaak van grote betekenis voor slachtoffers van een misdrijf of een ongeluk, terwijl dat werk voor een groot deel wordt gedaan door vrijwilligers. En aan die vrijwilligers is grote behoefte.
De locatie van Slachtofferhulp Nederland in Leeuwarden is onderverdeeld in drie afdelingen: de zogenoemde 'actieve benadering', de algemene dienst en de juridische dienst. Sinds februari van dit jaar zitten de drie afdelingen op één locatie, aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden.
Tot februari werkte de afdeling actieve benadering nog vanuit Groningen. Dat alles nu bij elkaar zit, geeft volgens teamleider Marijke Koopmans van de actieve benadering veel voordelen. "De ondersteuning kan eerder worden opgestart en wij kunnen het beter kortsluiten met de andere afdelingen."

Eerste contact

De vrijwilligers die werken bij de actieve benadering doen dat werk aan de telefoon. "Wij krijgen de informatie via de politie en dan leggen wij het eerste contact met een slachtoffer", zegt vrijwilliger Margot Desmet.
"In een oriënterend telefoongesprek tasten we eerst af of het slachtoffer behoefte heeft aan ondersteuning. Als dat het geval is, dan neemt een collega van de algemene dienst het van ons over."
Margot Desmet belt met een slachtoffer © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Zo'n eerste telefoongesprek kan niet zomaar worden gevoerd. Het slachtoffer kan nog heel erg aangeslagen zijn en dat vraagt van de medewerker van Slachtofferhulp veel empathie.
Voordat een vrijwilliger wordt ingezet, krijgt hij of zij daarom een intensieve training. Eenmaal aan het werk zal een nieuwe vrijwilliger niet meteen de moeilijkste gevallen krijgen, vertelt Koopmans. "Dat bouwen we op. Stapje voor stapje. En we ruimen veel tijd in om te evalueren en te praten als daar behoefte aan is."

Werk mee naar huis

"Ik heb twee keer meegemaakt dat ik een geval mee naar huis nam en het niet goed van me af kon zetten", zegt Desmet als haar gevraagd wordt naar hoe ze zelf omgaat met de soms ernstige zaken waar ze mee te maken heeft.
"Ik werk ook bewust voor de actieve benadering en niet voor de algemene dienst, want ik geloof niet dat ik het aankan om vis-à-vis met een slachtoffer te praten."
Ze reageren normaal op een abnormale situatie.
Vrijwilliger Iet van der Tol
Dat doet Iet van der Tol wel. Na haar pensionering meldde ze zich aan als vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland en dat werk doet ze nu al meer dan tien jaar. "Het belangrijkste is volgens mij dat je goed kunt luisteren", denkt ze.
"Het is heel belangrijk dat een slachtoffer mensen heeft waar diegene zijn of haar verhaal kwijt kan. Familie en vrienden zijn heel belangrijk. Maar daarnaast kan het ook heel goed zijn om met iemand te praten die vaker met zulke gevallen te maken heeft gehad en die niet emotioneel betrokken is."
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Bureau zijn zondag open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.
Iemand die slachtoffer is geworden van een misdrijf of een ongeluk kan heel verschillend reageren. Er kunnen fysieke of mentale problemen volgen. "En slachtoffers begrijpen dat zelf niet altijd. Dan leg ik uit dat ze normaal reageren op een abnormale situatie", vertelt Van der Tol.
Die rechtzaak was heel erg pittig; ik was heel blij met de steun van Slachtofferhulp.
Moeder van een slachtoffer van mishandeling
Ambers zoon werd slachtoffer van een ernstige mishandeling. Zij kreeg steun van Slachtofferhulp en is daar nog altijd erg blij mee. "Het heeft heel veel impact op ons gehad. Op mijn zoon natuurlijk, maar ook op ons als gezin."
Amber is niet haar echte naam. Om de privacy van haar zoon en zichzelf te beschermen, doet ze haar verhaal anoniem. "Ik kon de begeleider van Slachtofferhulp altijd bellen en in de aanloop naar de rechtszitting was er ook nog een juridische medewerker die ons heeft geholpen met allerlei praktische zaken. Wij hadden daar nog nooit mee te maken gehad, dus wij wisten van niks."
Marijke Koopmans van Slachtofferhulp Leeuwarden © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
De hulp is enorm welkom, vertelt Amber. "Het is gewoon heel fijn dat er iemand is bij wie je altijd terecht kunt. En die rechtszaak was gewoon heel pittig, want ik heb ervoor gekozen om van het spreekrecht gebruik te maken. Ik ben erg dankbaar voor de steun die ik toen kreeg."
Beluister hier de reportage over Slachtofferhulp
De verwachting is dat het drukker wordt op het kantoor in Leeuwarden, omdat Slachtofferhulp Nederland nieuwe afspraken heeft gemaakt met de politie over hoe ze zaken toegeleverd krijgen. Er is daarom behoefte aan nieuwe vrijwilligers, vooral op de afdeling die de eerste contacten legt met een slachtoffer.
Marijke Koopmans gaat ervan uit dat die vrijwilligers zich wel zullen aanmelden. "Het is gewoon heel mooi werk. Als vrijwilliger bij Slachtofferhulp kun je echt het verschil maken. Bovendien leer je er zelf ook van en krijg je een ruimere blik. Dat is toch geweldig?"
Wie iets ingrijpends heeft meegemaakt kan bij Slachtofferhulp emotionele ondersteuning krijgen, ondersteund worden bij het strafproces en hulp krijgen bij het aanvragen van schadevergoeding.
Neem contact op via de website of 0900-0101.