Van Ewijk na PSV-Heerenveen: "Als je ooit van een topclub kon winnen, was het vandaag"

Milan van Ewijk met een sliding tegen PSV © ANP
Na een boeiende wedstrijd speelde sc Heerenveen zondag met 3-3 gelijk tegen PSV. Dat zorgde voor gemengde gevoelens bij de spelers en staf.
Want een punt tegen PSV is niet slecht, sterker nog: "Als je van tevoren zegt dat we met 3-3 gelijkspelen tegen PSV, dan tekende ik daarvoor", zegt aanvaller Antoine Colassin. Aan de andere kant: Heerenveen gaf in het laatste kwartier een 1-3 voorsprong weg en dat had niet gehoeven.
"Als je ooit van een topclub kon winnen, was het vandaag", zo stelt verdediger Milan van Ewijk.

PSV-storm overleefd

De rechtsback hielp Heerenveen op het goede pad met de 1-1 in de 33e minuut. Tot dat moment waren de Friezen vrij kansloos. PSV daarentegen kreeg veel mogelijkheden om te scoren.
"Je ziet dat zij heel bepalend en dominant zijn", analyseert trainer Kees van Wonderen de openingsfase. "Dat heb je vaker in topduels. Maar als je in de beginfase de storm kunt overleven, is er wel wat mogelijk."
Kees van Wonderen houdt een dubbel gevoel over aan de wedstrijd tegen PSV
Met zijn doelpunt was Van Ewijk belangrijk bij de 1-1, maar ook bij de 1-2 van Antoine Colassin, in de blessuretijd van de eerste helft, speelde de back met een assist een bepalende rol.
Van Ewijk zat lekker in de wedstrijd: "Ik voelde me goed, voelde me ready om te spelen tegen Xavi Simons. Ik heb hem de hele week lopen analyseren. Er zijn wel een paar momentjes waarop ik een slippertje had, maar voor de rest voelde ik mij wel goed deze wedstrijd."

Colassin is los

Iemand die er ook lekker in zat, was Colassin. De Belg maakte de 1-2 en de 1-3. "Bij de eerste kreeg ik de bal van Milan (Van Ewijk, red.) en ik zag dat de keeper uitkwam, dus ik chipte de bal eroverheen. Bij de tweede had ik de bal en ik ging ervoor: het was een goal, dus dat is mooi voor mij en voor het team."
Antoine Colassin scoorde twee keer tegen PSV
Na de 1-3 kreeg Heerenveen via Sydney van Hooijdonk zelfs de kans om op 1-4 te komen. Dat lukte niet: de aanvaller schoot net naast. "Maar om nou in een uitwedstrijd tegen PSV de spelers te verwijten dat je de 1-4 maakt, gaat wat ver", zegt trainer Van Wonderen.
Luuk de Jong maakte daarna de 2-3. "Die kwam net iets te vroeg. Toen dacht ik wel: 'oh, als we nu maar overeind blijven'." Dat lukte uiteindelijk niet, want via een benutte strafschop van Simons werd het in de slotfase toch nog 3-3.

Typerend voor Heerenveen

"Dat is ook wel een beetje het Heerenveen van dit moment: dat je het niet over de streep kunt trekken", concludeert Van Ewijk. "Hoewel we er de kwaliteit wel voor hebben. We hebben laten zien dat we ook gewoon 3-1 voor kunnen staan tegen PSV, maar dan geef je het zelf wel weer weg."
Milan van Ewijk over de wedstrijd tegen PSV en zijn eigen toekomst
"Wij hebben ook nog wel wat foutjes gemaakt: hoe we de penalty tegenkrijgen bijvoorbeeld", zegt Van Wonderen. "Maar dat is inherent aan het spel dat je speelt. Je moet je weren tegen een topploeg. Dan is het knap wat ze over het geheel hebben laten zien: achter staan, niet opgeven, weerbaar zijn. We waren dichtbij de overwinning, maar het is 3-3 geworden."
Met nog één wedstrijd te gaan, staat Heerenveen echter nog steeds op de fel begeerde achtste plaats. Een overwinning volgende week, in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles, volstaat om deelname aan de play-offs voor Europees voetbal veilig te stellen.

Wat doen Colassin en Van Ewijk volgend seizoen?

Het einde van het seizoen komt langzaamaan dichterbij. Voor Van Ewijk en Colassin ligt hun toekomst misschien wel buiten het Abe Lenstra Stadion. Zeker voor die eerste is veel interesse.
"Ik heb ambities om een stap te maken, maar ik houd alle opties open. Ik wil af en toe wel weten wat er speelt, maar het is niet dat ik de details wil weten."
"Voor Colassin is het een heel ander verhaal. Zijn huurcontract loopt af, maar de Belg zou wel in Heerenveen willen blijven, al wil hij daar eerst nog niet te veel over praten." Er komen eerst belangrijke wedstrijden aan voor de club. We moeten geconcentreerd blijven om de play-offs te halen. Dat zou mooi zijn voor ons en de supporters. Daarna gaan we kijken wat het beste is voor iedereen."