Minnema kon ondanks verlies genieten van zijn debuut: "Gruwelijk toch?"

Brett Minnema vlak voor zijn debuut © Orange Pictures
Van de uitslag had hij zich misschien wat anders voorgesteld, maar Brett Minnema kijkt terug op een mooie dag. De 21-jarige Cambuurdoelman uit Workum maakte zondag zijn eredivisiedebuut. "Met 4-1 afgaan is niet fijn, maar dat gevoel mag nu niet overheersen."
Kort na de wedstrijd leeft het gevoel van de nederlaag tegen Sparta nog wel, maar hij heeft wel kunnen genieten. "Zeker! En ik heb nu een eredivisiewedstrijd achter m'n naam, dus ik ga dit nooit vergeten."
Hij hoorde vrijdag voor de training dat hij vandaag zou spelen. "Ik werd bij de trainer geroepen en die vertelde het me. Ik zei dat ik het gruwelijk vond dat ik hier op Het Kasteel m'n debuut mag maken. Dat is gruwelijk toch?"
Brett Minnema na debuut: "De Spartamars vond ik heel indrukwekkend"
Dat hij zijn debuut niet in het eigen stadion maakt, kan hem niet veel schelen. "Dat was mooi geweest, maar dit is ook een mooi stadion. De opkomst met de Spartamars vond ik heel indrukwekkend. En tijdens warming-up en na afloop scandeerde het uitpubliek m'n naam, heel mooi."
Dan toch even over de wedstrijd: bij de eerste drie tegengoals kon Minnema er voor zijn gevoel niet veel aan doen. "Maar bij de 4-1 van Namli had ik er misschien dichter bij kunnen zitten. Ik raakte 'm nog wel aan, maar heel lichtjes."
Brett Minnema wordt na de wedstrijd getroost door Robbin Ruiter © Orange Pictures
De komende week kan weer een mooie week worden voor Minnema: woensdag speelt hij met de beloften van Cambuur de bekerfinale tegen PEC Zwolle. "Ik denk dat we redelijk gelijkwaardig zijn. Zij zijn net gedegradeerd uit Divisie 1, wij zijn net gepromoveerd."

Ultee tevreden over eerste halfuur

Trainer Sjors Ultee vindt het zuur voor Minnema dat hij vier tegengoals kreeg. "Je wilt als keeper mooie reddingen maken, maar Sparta mikte iedere bal goed in de hoek. Dus jammer van de tegengoals, maar voor hem is het een mooie dag. Eentje om nooit te vergeten."
Ultee was te spreken over de beginfase van zijn ploeg. Cambuur kwam op voorsprong en had het tot de 30e minuut onder controle. "Sparta kon alleen de lange bal spelen, maar daar kwam niet veel gevaar uit. Vlak voor het halfuur gingen we op de bank bedenken wat we in de rust wilden gaan zeggen. Maar toen we waren uitgeschreven, stond het al 3-1."
Sjors Ultee zag dezelfde, bekende fouten bij zijn ploeg
En zoals wel vaker dit seizoen baalt Ultee vooral van de manier waarop die goals werden weggegeven. "Het zijn echt verwijtbare tegengoals. Daarmee verpest je de wedstrijd, waar we juist zo goed aan waren begonnen, ondanks alle klappen van de afgelopen weken."
Je kunt niet altijd de bal wegrossen, maar soms wel.
Sjors Ultee
Verdediger Marco Tol, die nog voor de 0-1 had gezorgd, ging bij twee van de vier tegengoals de mist in. Hij wil het graag voetballend oplossen, maar dat kan niet altijd, volgens Ultee. "Je moet momenten herkennen. Niet altijd de bal wegrossen, maar soms wel. Dat moet je aanvoelen."
Sjors Ultee met Remco Balk © Orange Pictures
Over spits Roberts Uldrikis, die ondanks twee grote kansen (waaronder een strafschop) nog altijd droogstaat, is de trainer wel positief. "Het klinkt misschien gek, maar ik vond dat hij z'n beste wedstrijd speelde sinds ik hier trainer ben. Aan de bal was hij heel goed: in combinatiespel, met ballen doorkoppen en druk zetten."
De spits baalde zelf vooral van zijn gemiste kansen, maar Ultee kijkt naar eigen zeggen vooral naar volgend seizoen. "En dan ben ik heel blij met hoe hij vandaag speelde."