Cambuur verspeelt voorsprong bij Sparta en verliest laatste uitwedstrijd van het seizoen

Roberts Uldrikis kreeg kansen op zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen © Orange Pictures
SC Cambuur heeft ook de voorlaatste wedstrijd van het seizoen kansloos verloren. De Leeuwarders kwamen op bezoek bij Sparta nog op voorsprong, maar gingen uiteindelijk met 4-1 het schip in.
Voor de tweede week op rij maakte Ultee zijn opstelling met het oog op het volgende seizoen: spelers die een doorlopend contract hebben en waarvan Cambuur hoopt dat ze volgend jaar nog in Leeuwarden spelen, krijgen nu eerder de kans.
Voor doelman Brett Minnema betekende dat zijn eerste basisplaats in de eredivisie. De Workumer heeft zich volgens Ultee dit seizoen goed ontwikkeld.
SC Cambuur: Minnema; Van Wermeskerken, Tol, Bergsma, Sylla; Breij, Rienstra, Van Kaam; Foor, Uldrikis, Balk.
Kijk hier naar een samenvatting van de wedstrijd:
Al na zeven minuten spelen kreeg Cambuur een geweldige kans om op voorsprong te komen: scheidsrechter Martens gaf namelijk een strafschop na een overtreding van Jonathan de Guzman op Remco Balk. Roberts Uldrikis legde aan vanaf elf meter, maar de teller van de spits blijft op nul staan dit seizoen: via doelman Nick Olij ging de bal over.
Toch lag de bal een paar seconden later wel in het doel achter Olij. Sparta werkte een hoekschop niet goed weg en verdediger Marco Tol kopte raak.

Helemaal mis

In het laatste kwartier van de eerste helft ging het echter weer helemaal mis bij de Leeuwarders. Eerst liet Léon Bergsma zich makkelijk wegzetten en werkte Tol slecht weg. Daarom kon Tobias Lauritsen de bal breed kon leggen op Koki Saito, die de bal in de verre hoek krulde.
En wat dit seizoen wel vaker gebeurt bij Cambuur na een tegenslag, was nu weer het geval: acht minuten na de gelijkmaker was het al 2-1 voor Sparta. Cambuur werkte een verre ingooi niet goed weg en Michael Pinto schoot beheerst raak. Voor rust werd het ook nog 3-1, doordat Joshua Kitolano een ingedraaide voorzet knap binnenkopte.
Brett Minnema stond bij zijn eredivisiedebuut regelmatig zo © Orange Pictures
Vroeg in de tweede helft kreeg Uldrikis, niet voor het eerst dus, een grote kans op zijn eerste doelpunt van het seizoen. Een voorzet vanaf de linkerkant van het veld schoot door richting de tweede paal, waar de Let vrij stond. Hij nam echter te veel tijd en schoot op de paal.
Een minuut later was het 4-1. Oud-Heerenveenspeler Younes Namli mocht een heel eind doorlopen en haalde uit van ruim 20 meter afstand. Minnema ging languit, maar kon er niet bij.
Invaller Silvester van der Water had Cambuur nog terug kunnen brengen in de wedstrijd na goed werk van een andere invaller, David Sambissa. Olij zat er echter goed bij en kon de 4-2 voorkomen.
De spanning kwam niet meer terug en in de slotfase werd ook niet meer gescoord. Volgende week zondag is voorlopig de laatste wedstrijd van Cambuur in de eredivisie. De ploeg van Sjors Ultee speelt dan om 14.30 uur thuis tegen RKC Waalwijk.