Dit is de nieuwe hoofdscout van sc Heerenveen: "Ik wacht niet op spelers, ik spring erbovenop"

Kenneth Zandvliet © sc Heerenveen
Zijn naam mag bij het grote publiek dan onbekend in de oren klinken, met vier jaar Chelsea op zijn cv geldt scout Kenneth Zandvliet binnen de voetbalwereld intussen als een gerespecteerd man. Sinds kort is hij in dienst van sc Heerenveen. "We moeten weer naar de subtop, met attractief voetbal."
Kenneth Zandvliet (56) zit ontspannen in zijn werkkamer en wekt geen moment de indruk van de jachtige scout met de mobiele telefoon aan zijn oor gekleefd. Zandvliet zet de telefoon op stil. "Ik heb een interview met jou, dus dan wil ik niet gestoord worden."
Maar wat nou als net de zaakwaarnemer van die gewenste speler terugbelt en op wie je zat te wachten? "Ik wacht niet op spelers hè. Ik spring erbovenop."
Zandvliet windt er geen doekjes om en komt snel to the point. Hij wil met Heerenveen terug naar de subtop. Daarom is hij ook zo blij met de komst van Osame Sahraoui.
Voordat Zandvliet aan de slag ging bij Heerenveen, heeft-ie al meegekeken bij de transfer van Sahraoui. "Ik ben blij dat ik stiekem een beetje mee mocht kijken met Ferry de Haan. Ik heb zo'n zeven wedstrijden van hem bekeken. Dat is echt zo'n speler die bij Heerenveen past."

Riemer van der Velde

Heerenveen heeft een groot verleden qua scouting. Mede door grote transfers van spelers als Afonso Alves, Miralem Sulejmani of Klaas-Jan Huntelaar heeft Heerenveen veel geld verdiend. Aan de basis van deze transfers stond oud-voorzitter Riemer van der Velde.
De carrière van Kenneth Zandvliet © sc Heerenveen
"Riemer stond op een gegeven moment op een ochtend hier binnen. Dat vind ik geweldig. Dat deed Foppe trouwens een paar weken daarvoor ook. Dat is harstikke goed."
Zandvliet staat ervoor open om samen te werken met Van der Velde, maar kijkt daar ook kritisch naar. "Je wil wel in een bepaald patroon werken. Ik weet niet of ik hem dáár een plezier mee zou doen. Sparren over voetbal met zo'n grootheid en met iemand met zoveel ervaring, dan zeg ik in principe: graag. Ik hoop wel echt dat-ie nog eens komt. Dat meen ik echt."

Succesvolle periode bij Chelsea

Zandvliet werkte voordat hij naar Heerenveen kwam dik vier jaar voor Chelsea. Eerst als scout in de Benelux, daarna als leadscout. "Noem het in het Nederlands maar een hoofdscout."
Voor Zandvliet was werken bij Chelsea een bijzondere ervaring. Vooral ook omdat het een zeer succesvolle tijd was. "Je komt daar binnen en pakt alle prijzen. De Europa League, de Champions League, de Supercup, de wereldbeker. In Engeland wordt scouting echt gewaardeerd. Dat kan hier nog beter."
Ik ben onder andere betrokken geweest bij de transfer van Ziyech.
Kenneth Zandvliet, hoofdscout sc Heerenveen
In Londen was Zandvliet onderdeel van een team met ongeveer honderd scouts. Het scoutingsteam is nogal wat groter dan wat je bijvoorbeeld bij een club als Heerenveen ziet. "Bij Chelsea ging het niet meer om talenten identificeren. Daar ging het vooral om de beste spelers halen."

Betrokken bij transfer van Ziyech

Zandvliet vindt het niks om te stellen dat hij verantwoordelijk is voor het halen van bepaalde spelers. "Je werkt als een team. Ik ben bijvoorbeeld wel betrokken geweest bij de transfer van Ziyech. Toen ik bij Go Ahead zat, was Steven Berghuis twee keer afgewezen door clubs in de regio. Toen heb ik Berghuis binnengehaald. Beukema is ook zo'n speler. Tja, heb je daar dan een directe invloed op gehad? Ja, waarschijnlijk wel. Maar je hebt het wel als team besloten."

Organisatie en structuur veranderen

Bij Heerenveen wil Zandvliet, als opvolger van Peter Maas die naar NAC Breda vertrok, de structuur wat betreft de scouting veranderen. "Er zijn drie onderdelen: de livescouting, de videoscouting en de data-analist. We hebben nu twee scouts in dienst: Klaas Atema en ik. We willen naar vier. Daarnaast hebben we nog zes videoscouts. Die werken allemaal op een soort vrijwillige basis."
Daarnaast wil Heerenveen in het buitenland nog graag scouts hebben. "Dat netwerk ben ik nu aan het uitbouwen. Dan gaat het om Duitsland, Noorwegen, Zweden, Frankrijk, Spanje, Portugal en Engeland."
En dan is er ook nog een datascout: Jan Erik Louwsma. Wat een datascout doet? Zandvliet: "Kijk bijvoorbeeld naar dit mapje." Op het mapje prijkt de titel 'Nummer 6'. De middenvelder Ibrahim Sangaré is uitgebreid door een datasysteem gehaald en scoort aan de hand zijn prestaties een bepaald cijfer. "Vervolgens leggen we dan potentiële nieuwe spelers voor die positie langs de meetlat Sangaré. Je moet natuurlijk het niveau hoog leggen."
De wedstrijd tussen PSV en sc Heerenveen begint zondagmiddag om 14.30 uur en is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio met het commentaar van Roelof de Vries. Ook Sparta-Cambuur, met commentaar van Andor Faber, begint net als alle wedstrijden in de eredivisie om 14.30 uur.
Zandvliet bladert het mapje door. Verschillende namen passeren de revue. "Zo hebben we in ieder geval een lijst klaar liggen. Dus als we een speler voor een bepaalde positie nodig hebben, kunnen we meteen schakelen."

Data

Statistieken zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het werk van Zandvliet. Spelers worden beoordeeld aan de hand van enkele criteria (snelheid, kracht, inzicht, tactiek), waarbij een puntenwaardering aangeeft hoeveel talent diezelfde speler wordt toegedicht. Grofweg zitten spelers van sc Heerenveen op een score van 60 à 65 punten.
Zandvliet vertelt dat onlangs een zaakwaarnemer zich bij hem meldde om een speler onder de aandacht te brengen. Die speler bleek al in de databank van Heerenveen te staan, met een score van 20 punten. "Daar hoef je dus niet eens over te praten", zegt Zandvliet, "dat is nog niet eens het niveau Telstar."
Ferry de Haan is sinds kort algemeen directeur, maar nog altijd verantwoordelijk voor de komst van spelers. Hij beslist uiteindelijk welke spelers er komen. Toch? "Dat is een interessante vraag. Wij praten elke dinsdag. Kees, Ferry en ik. Dan praat je over de spelers. Over de structuur. Je mening wordt wel gewogen, ook bij de besluitvorming welke spelers moet halen. Maar Ferry moet uiteindelijk ja of nee zeggen."

Drukke zomer?

Het is de vraag of Zandvliet de eerstkomende transferperiode al veel spelers moet bekijken. "Ik hoop het. Ik ben gek op mooi voetbal. Ik wil graag met Heerenveen omhoog. Dat we richting positie zeven of zes gaan en eventueel eens vijf of vier. Dat is mijn ambitie."
Het lijkt alsof Zandvliet staat te popelen om nieuwe spelers aan te dragen. Probleem is echter wel dat er niet heel veel contracten aflopen. Het is daardoor nog maar de vraag hoeveel nieuwe spelers Heerenveen moet halen.
"We moeten mogelijk een nieuwe rechtsback halen voor Van Ewijk. We moeten sowieso een nieuwe spits halen, een verdedigende middenvelder misschien, een aanvallende middenvelder wellicht. Je weet niet hoe het loopt. Wat er nog weggaat. Als er geen spelers weggaan, dan starten we met deze selectie."