Nieuwe kaatsregels getest: "Wij hebben de ballen om verandering door te voeren"

Vier punten zijn in het experiment goed voor een eerst © Omrop Fryslân
Op het veld van Makkum vond vrijdag een ongewone kaatswedstrijd plaats. De KNKB doet namelijk een proef met nieuwe regels. Waar bij de normale regels acht punten nodig zijn voor een eerst, is dat bij deze proef zes punten.
Een werkgroep van de KNKB koestert de hoop dat kortere wedstrijden jongeren meer aan het kaatsen gebonden houdt. Het aantal nieuwe kaatsers loopt terug. Met een aantal plannen wil de werkgroep het kaatsen aantrekkelijker maken. De komende wedstrijden bij de jongeren zijn aangewezen als test.
"Wij weten niet wat de uitkomst precies zal zijn, dat zullen we dan ook goed evalueren", zegt Karel Nijman van de werkgroep. "Dat doen we met kaatsers, het publiek, met de technische commissie en met de verenigingen. Dan hopen we dat we een weg zijn ingeslagen die de toekomst van het kaatsen nog groter maakt."
Zo'n mogelijke verandering betekent wel dat er aan heilige huisjes wordt getornd, maar daar is Nijman niet bang voor: "Mensen gaan hier mogelijkerwijs hun tactiek op aanpassen. Dat is ook wat nodig is. We willen in de basis van het spel weinig veranderen, want het is prachtig. Maar we moeten iets met de tijd gaan doen."
Rood heeft gewonnen, al lijkt de telegraaf nog niet vol © Omrop Fryslân
De kaatsers twijfelen over de regels. En die twijfel is uiteraard het grootst bij de verliezende parturen. "Een paar foutjes worden snel afgestraft, dan is het snel klaar" , zegt een van de jongeren. "Het is een andere beleving, maar het kaatsen wordt er wel minder van. Je staat al snel op vier punten, dan gaat het vlug."
Maar ook de winnaars twijfelen: "Wij hadden een tegenstander die de ballen flink buiten gooide. We hebben twee keer geruild en toen was het weer vijf-nul. Na twintig minuten was het voorbij. Dat ging wel erg snel, dat is niet normaal."

Proef van lange adem

Nijman begrijpt de twijfel: "Daarom gaan we dit experiment ook over meerdere wedstrijden heen gooien. We weten 100 procent zeker dat de helft nu niet tevreden is, maar straks valt het ook een keer in hun voordeel uit. Dat geeft over langere termijn een objectiever beeld."
"Hopelijk denken ze later dat het niet zo'n gek idee was. Dat weten we niet. Dat gaan we meten, dat gaan we zien. Wij hebben de wijsheid niet in pacht, maar we hebben wel de ballen om verandering door te voeren." Nou ja, de kaatsballen dan.
Bij de jongerenpartij op 25 augustus in Leeuwarden bespreekt de organisatie de definitieve resultaten.