TERUGBLIK: De eerste Omropbeelden van het Fries Straatfestival

Het straatfestival in 1998 © Omrop Fryslân
Het Fries Straatfestival trekt elk jaar veel publiek naar de binnenstad van Leeuwarden. Het programma is in de eerste jaren alleen op zaterdagmiddag en -avond, maar groeide later uit tot voorstellingen op meerdere dagen.
In 1994 komen er zo'n 45.000 mensen naar de vijftiende editie. Er is muziek van rockabilly tot house. Het publiek wordt verder getrakteerd op acteurs, clowns en kinderen die een instrument bespelen.
In de Leeuwarder binnenstad gonsde het op 28 mei 1994 van de ludieke en creatieve activiteiten

1995

Bezoekers kunnen op 27 mei 1995 op 22 locaties in Leeuwarden genieten van acrobatiek, muziek en andere optredens.
Terrasjes, optredens en een gezellige sfeer, bij het straatfestival van 1995

1997

Er zijn weer duizenden mensen die op het jaarlijkse straatfestival en het mooie weer afkomen. Het programma zit zo vol dat het festival wel twee dagen kan duren, volgens de organisatie.
Op 31 mei 1997 is de Leeuwarder binnenstad weer het decor voor tientallen theater- en muziekacts

1998

Het Fries Straatfestival is in 1998 onderdeel geworden van de eerste editie van Sirkus Ljouwert. Het aantal bezoekers voor het nieuwe evenement blijft vooralsnog beneden verwachting, maar op de dag van het straatfestival is het als vanouds druk in het centrum van Leeuwarden.
Op 19 september 1998 wordt het straatfestival als onderdeel van Sirkus Ljouwert in de herfst gehouden
Het Fries Straatfestival bestaat al meer dan 40 jaar en is een gratis toegankelijk evenement in de binnenstad van Leeuwarden. Op straat zijn creatieve activiteiten zoals acrobaten en jongleurs te zien, en er zijn kleinschalige muziek- en theatervoorstellingen rondom.
Het straatfestival is altijd tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren. Rondom de eeuwwisseling werd het festival enkele jaren in september gehouden, toen het deel uitmaakte van Sirkus Ljouwert. Die formule met grotere theateracts op bijzondere plekken is nooit uitgegroeid tot een evenement van allure en het straatfestival vindt daarom vanaf 2003 weer in de lente plaats.