Anti-LHBTI-vandalisme in Kollum: regenboogbankje beklad en kwetsende teksten geplaatst

Het bekladde regenboogbankje © RTV NOF, Sake Beerstra
Het bankje in regenboogkleuren dat woensdag is geplaatst aan het Nieuwpad in Kollum, is beklad met zwarte verf. Ook staan er meerdere leuzen rondom het bankje, waaronder 'Gay = niet OK'.
Wethouder Rebecca Slijver is verbijsterd. "Het maakt me verdrietig en boos tegelijk. Vernielingen aan gemeenschapseigendommen zijn nooit acceptabel, maar het bekladden van dit bankje doet ons als gemeente extra pijn."
Slijver: "Het bankje is geplaatst om te laten zien dat wij een veilige en gastvrije gemeente zijn, voor al onze inwoners en bezoekers. Dit vandalisme kan ervoor zorgen dat mensen terug de kast in gaan."
De gemeente Noardeast-Fryslân is sinds oktober vorig jaar officieel een regenbooggemeente. Gemeentes die dat zijn, maken beleid voor de acceptatie van mensen in de LHBTI-gemeenschap. Als onderdeel daarvan staan er in Dokkum bijvoorbeeld twee regenboogbankjes en sinds woensdag dus ook eentje in Kollum.
De onthulling van het bankje in Kollum werd woensdag al bewust sober gehouden. "Dat hebben we in overleg met de regenboogwerkgroep van de gemeente besloten, want anders ervaren ze nog meer geweld. Eerder zijn er al regenboogvlaggen gestolen bijvoorbeeld. En bij mensen uit de werkgroep worden gevulde condooms in de brievenbus gedaan."
LHBTI-beleid is nodig.
Wethouder Rebecca Slijver
Eerder deze week zijn ook de twee bankjes in Dokkum al zwart geverfd. Het stopt de gemeente niet om voor LHBTI-acceptatie te blijven strijden. "We gaan door met wat we doen, dat is nodig."
De gemeente gaat aangifte doen. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor het vandalisme. Slijver hoopt dat de politie daarachter kan komen en dat er camerabeelden zijn.
De technische dienst gaat het Kollumer bankje komende week schoonmaken.