Fryslân adviseert staatssecretaris: geen uitbreiding gaswinning bij Wergea en Warten

© ANP
De provincie Fryslân is tegen plannen van gasbedrijf Vermilion om de gaswinning in de velden bij Wergea en Warten uit te breiden. In een brief aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw schrijft de provincie dat gaswinning niet meer in de plannen van Fryslân past.
Fryslân wil juist stoppen met het winnen van fossiele brandstoffen. In het advies staat ook dat er een publieke afkeer is tegen gaswinning door de problemen in Groningen.
Een ander probleem is dat de velden bij het Natura 2000-gebied de Alde Feanen liggen en dat productie voor te veel uitstoot kan zorgen. Dat moet eerst onderzocht worden, vindt de provincie.
Het huidige gaswinningsplan loopt in 2024 af en Vermilion wil graag langer doorgaan en meer gas uit de grond halen. Sinds 2019 wordt geen gas meer gewonnen uit het veld bij Wergea. In Warten wordt 2 tot 4 miljoen kuub per jaar uit de grond gehaald.
Vermilion wil opschalen naar 270 miljoen kuub in Wergea en 377 miljoen kuub in Warten en doorgaan tot en met 2041.
Mocht Vijlbrief tegen het Friese advies ingaan en de uitbreiding toestaan, dan wil de provincie dat er een goede schade-afhandeling komt. Daarnaast moet er een voordeel komen voor de omwonenden.