Lek in boegschroefkanaal oorzaak problemen Leafde fan Fryslân

© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Een lek in het boegschroefkanaal is de oorzaak van de problemen van het schip de Liefde van Fryslân. Dat kwam donderdagavond in problemen. De 25 passagiers zijn geëvacueerd en ondergebracht in een hotel.
Het schip voer op de Waddenzee bij Vlieland toen de problemen ontstonden. De brandweer kwam erbij om water weg te pompen, de KNRM om de mensen van boord te halen. De groep opvarenden bestond uit Amerikanen, Oostenrijkers en Duitsers.
Het is nog niet duidelijk hoe het lek precies is ontstaan, zegt directeur Laurens Winkel van boekingskantoor Boat Bike Tours. "Er is een gat ontstaan in dat boegschroefkanaal. Er is iets op gevallen of afgescheurd." Het schip maakte water en de kapitein nam het besluit hulp in te roepen. "Zij heeft goede keuzes gemaakt. We zijn echt trots op haar. Nadat iedereen van boord was, heeft ze het schip op een zandbank gelegd. "

Eind van de vakantie

Er is een lasser naar het schip gebracht en die heeft de zaak provisorisch gerepareerd. Winkel: "Toen het hoog water was kwam het los en kon het op eigen kracht naar Harlingen varen. Daar laten we het schip repareren."
De passagiers maken het goed, zegt Winkel. Zijn partner is bij hen en zorgt voor de verdere begeleiding. De groep heeft de nacht doorgebracht in een hotel in Leeuwarden. "Ze zijn er gelaten onder. Het is nu zaak dat ze hun bagage ophalen. Hun vakantie is helaas voorbij."
Leafde fan Fryslan vaart binnen in de haven fan Harlingen