Piet Adema in de Tweede Kamer over het landbouwakoord: "Het is nog niet klaar"

Piet Adema in de Tweede Kamer © Omrop Fryslân
"Het is nog niet klaar", zei minister van Landbouw Piet Adema dinsdag in de Tweede Kamer over het landbouwakkoord. Maar de gesprekken gaan wel verder. "Alles is nog in beweging. We zijn nog aan het onderhandelen."
Adema zal woensdag weer verder praten met partijen als LTO en de jonge boeren van NAJK over het landbouwakkoord. De inzet daarbij is het bereiken van een 'tussenresultaat', dat voor de berekening van de te bereiken effecten kan worden doorgestuurd naar het Planbureau voor de Leefomgeving.
Sommige media publiceerden dinsdag al onderdelen van een concept-landbouwakkoord. Adema ergert zich daar aan. "Ik baal daar enorm van. Lekken maken het proces niet gemakkelijker."

"Broedende kip"

Het landbouwakkoord heeft volgens de toelichting van de minister twee doelen: Een toekomstperspectief voor de agrarische sector en een duidelijke bijdrage van de sector aan natuurdoelen. Kortom: het landbouwakkoord moet ecologisch en economisch duurzaam zijn. "Ik streef naar een voldragen akkoord met draagvlak en zover zijn we nog niet."
De linkse partijen GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer vinden dat het allemaal veel te lang duurt. Het geduld van Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks is op. Zij wil een einde maken aan Adema's vergadercircus en kwam daarom een met een motie voor een nieuwe deadline. Als er geen akkoord ligt voor 17.00 uur op dinsdag 23 mei, moet Adema de gesprekken stopzetten en alles wat het kabinet wilde afspreken vastleggen in wetten en regels.
Piet Adema in debat met Laura Bromet (GL) over het landbouwakkoord
Adema reageerde op Bromet door haar motie te ontraden. De minister vertelde in de kamer ook dat hij, in samenwerking met minister Sigrid Kaag van Financiën, in gesprek is met de Rabobank over een financiële bijdrage over het transitiefonds voor de landbouw. "We zijn een broedende kip, en die moet je niet storen."