Door kunstwerken van wol kunnen straks vogels worden gespot bij Sandfirden

Kunstenaar Claudy Jongstra © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Om de natuureducatie bij het Weidevogelparadijs Sandfirden te verbeteren, heeft kunstenaar Claudy Jongstra vijf wolvilten kunstwerken beschikbaar gesteld. Die worden donderdag geveild om een vogelkijkhut te realiseren.
Sandfirden ligt tussen Workum en Oudega en is grotendeels omgeven door het water van de Aldegeaster Brekken, de Flakke Brekken en het Ringwiel. Dat maakt het ideaal voor weidevogels.
Het dorp zelf bestaat uit enkele boerderijen, enkele huizen en een kerkje. In dat kerkje is momenteel een expositie van Claudy Jongstra, internationaal beroemd om haar vilten kunstwerken.
Een kunstveiling in Sandfirden
De polder achter Sandfirden is grotendeels in handen van het Rijke Weide Vogelfonds gekomen. Dat het boerenland nu extensief en met aandacht voor diversiteit gebruikt wordt, past in de werkwijze van Jongstra: "Ik sta achter hun ambitie met deze plek. Het gaat heel erg uit van herstel aan het land, van op een nieuwe manier naar onze omgeving kijken. En daar past een vogelkijkhut goed bij. Voor mij was het heel vanzelfsprekend om een aantal kunstwerken beschikbaar te stellen."

Inspiratie uit Friese natuur

De vijf kunstwerken zijn handgemaakt van wol van Friese schapen en kleuren met natuurlijke, biologische kleurstoffen. "De inspiratie bij deze werken was letterlijk de natuur en de bodem." zegt Jongstra, "Alles begint bij bodemvitaliteit en bodemkwaliteit. Alles wat ik toen heeft te maken met de bodem. "
Met de opbrengst wil de stichting Sânfurd het oude gemaaltje aan de wal van It Hop met herbruikbare materialen ombouwen tot vogelhut voor weidevogelgebied Sandfirden, zodat bezoekers van de weidevogels kunnen genieten, zonder ze te verstoren.

Geld

En kijken naar natuur zorgt ook voor meer bewustwording: "We zijn behoorlijk vervreemd van de natuur, als je dan in een vogelkijkhut het landschap ziet en wat er nodig is aan diversiteit, dan kweek je bewustzijn", vertelt Jongstra. "Het gaat heel erg over informeren, wil je echt een grote stap maken in je eigen leven naar die duurzame wereld."
Het oude gemaaltje waar de nieuwe vogelkijkhut komt © Wiepke Hoekstra
Wie een van de vijf wolvilten kunstwerken wil kopen, moet er wel aardig wat voor betalen. Het openingsbod ligt op 12.000 euro. En dat heeft een reden, volgens Jongstra: "Ik realiseer me dat dat stevige bedragen zijn, maar we zijn met zijn allen nu gewend aan textiel-knalprijzen. Het is handwerk, gemaakt in Nederland, biodynamische landbouw, processen die jaren duren, daar staat een bepaald bedrag tegenover."

Nieuwe koers

Jongstra hoopt dat er bedrijven zijn die bewust kiezen om een van de kunstwerken aan te kopen. "Daar hoop ik op, dat een bedrijf die zegt 'Ik omarm dit project. Daarmee ondersteun ik ook de nieuwe koers die we met zijn allen gaan inzetten op landbouw'."
De veiling is op Hemelvaartsdag in het kerkje van Sandfirden.