Verplicht voldoende halen op Nederlands om te slagen? "Zou voor extra stress zorgen"

© ANP
Het was een proefballontje van de onderwijsinspectie: een onvoldoende op het examen Nederlands zou moeten betekenen dat je zakt voor de examens. Ze komen met het idee nadat rapporten aantonen dat de beheersing van het Nederlands op middelbare scholen zorgelijk is.
Dat levert weer problemen op als ze daarna doorstromen naar het mbo of het hoger onderwijs.
Dit jaar kun je met een onvoldoende op Nederlands nog slagen. Gelukkig maar, denken ze op het Leeuwarder Lyceum. Havo-leerlinge Frouke vindt het examen niet een van de moeilijkste, maar zou het wel erg vinden als het verplicht zou worden gesteld. "Als het een regel zou worden, dan zouden mensen er wel extra stress van krijgen. Het is een stukje druk dat op je schouders komt, terwijl er met de examens al zoveel druk is."
Nu mogen de leerlingen nog bij een van de kernvakken - Nederlands, Engels of wiskunde - op zijn laagst een 4,5 halen. Docent Nederlands John Broekman vindt het plan van de inspectie niet gek, maar dan moet er wel iets veranderen.

Te eenzijdig

"Het gaat er wel om: hoe wordt het aangeboden en hoe wordt het getoetst?" Zo is er de laatste jaren discussie over de inhoud van het examen: dat zou te eenzijdig zijn met te veel nadruk op begrijpend lezen.
Niet iedereen is enthousiast over een proefballonnetje van de onderwijsinspectie
"Er zijn nu ook wel goede initiatieven om het wat algemener te maken. Dus dat zowel de taalkunde, als de letterkunde als de taalbeheersing aan de orde komen. Bijvoorbeeld met een schrijfopdracht. Nu is het inderdaad wat eenzijdig", zegt Broekman.
Dat er iets gedaan moet worden, is ook voor Broekman wel duidelijk. De staat van het Nederlands noemt hij "een complex maatschappelijk probleem", dat deels te maken heeft met de tijd waarin we leven. "Daar moeten we wat mee, daar moet aandacht en geld in worden gestoken."

Afleiding

Volgens hem is de jeugd tegenwoordig heel visueel ingesteld en heeft veel afleiding nodig. Het lezen van lange teksten voor een lange tijd is daarom ook steeds vaker een uitdaging voor de leerlingen. "Het examen van drie uur is echt heftig voor de jeugd. Het focussen, om niet alleen het visuele voor je te zien, dat is iets waar de jeugd aan moet wennen, dat ze moeten leren."
Voor vmbo- en havoleerlingen zit het examen Nederlands er gelukkig op, het vwo is komende woensdag aan de beurt.