Wordt Taeke Triemstra de beste kaatser ooit? "Potverdikke, hij is zo dichtbij"

Taeke Triemstra © Dijks Fotografie
26 punten. Dat is wat Taeke Triemstra scheidt van de titel beste kaatser aller tijden. De Sint-Jabuurster hoopt nog voor de PC van begin augustus die titel op zijn naam te krijgen.
Voor het eeuwige kaatsklassement kunnen kaatsers punten verdienen. Pak je de krans, dan krijg je drie punten. Een tweede plek levert twee punten op en een derde plaats een punt. Al sinds 1990 staat de top van het klassement vast: in dat jaar ging Piet Jetze Faber na 28 jaar Hotze Schuil voorbij.

De top trije fan it ivige keatsklassemint

1. Piet Jetze Faber 885 punten
2. Hotze Schuil 876 punten
3. Taeke Triemstra 859 punten
In de eerste twee wedstrijden van het kaatsklassement haalde Triemstra nog geen punten. Op de afdelingswedstrijd in Weidum kwam hij niet verder dan de tweede omloop. Afgelopen zondag in Franeker was het partuur van Tjisse Steenstra in de eerste omloop te sterk.
Al had Triemstra, met opslager Gert-Anne van der Bos en achterinse Erwin Zijlstra, wel kansen om het partuur Steenstra uit te schakelen. Ze kwamen voor, maar maakten het niet af.
Nog voor de PC wil Taeke Triemstra de beste kaatser ooit zijn
De jacht van Triemstra op de nummer-een-positie van het puntenklassement wordt op de voet gevolgd door familie, vrienden en concurrenten.

Gert-Anne van der Bos

Sinds 2010 kaatst Triemstra in een partuur met opslager Gert-Anne van der Bos. "In januari zijn we begonnen met trainen. Dan heb je het erover", zegt Van der Bos. "Zo van: 'Poh, nog 26 puntjes. We staan dichtbij. Of: Taeke staat dichtbij.' Het zou geweldig zijn als het gebeurt."
Van der Bos heeft respect voor de prestaties van Triemstra, helemaal gezien de tegenslagen die zijn maat heeft overwonnen. "Als je kijkt naar wat hij heeft meegemaakt, met zijn schouderblessure en de ziekte van Bechterew. Dan is het petje af. Hij is een groot sportmens."
Taeke Triemstra en Gert-Anne van der Bos © Dijks Fotografie
Wel moet Triemstra in de ogen van Van der Bos scherp blijven. Niet te ver vooruitkijken. "Hij moet eerst Hotze Schuil maar eens pakken", zegt Van der Bos, die zelf op plek elf staat in het puntenklassement.

Gerdien Schreuder

De successen van Triemstra worden mede mogelijk gemaakt door het thuisfront. Samen met partner Gerdien Schreuder heeft de 40-jarige Triemstra drie dochters. En het kaatsen combineren met een drukke thuissituatie is wel eens lastig. Schreuder: "Het gaat niet alleen om kaatsen bij ons thuis."
"Ik relativeer alles wel weer. We staan met beide voeten op de grond. Kaatsen is maar bijzaak, dan zijn er wel andere dingen die belangrijker zijn", vertelt Schreuder, die achter de missie staat van Triemstra om de beste kaatser ooit te worden. "Dat snap ik en daarin steun ik hem. Hij is altijd fanatiek geweest, wil altijd trainen en overal zijn."
Gerdien Schreuder © Omrop Fryslân
Natuurlijk is Schreuder trots op 'haar' Taeke. Maar, aan de andere kant... "Nu is het normaal. Misschien dat je er later nog trotser op kunt zijn."

Marten Bergsma

De concurrentie weet ook maar al te goed waar Triemstra mee bezig is. Zoals opslager Marten Bergsma. "Het is mooi voor hem. Hij heeft er genoeg voor gedaan. Maar wij willen iedere keer van hem winnen, het liefst zo vaak mogelijk", waarschuwt Bergsma, die respect heeft voor zijn concurrent.
"Hij is een heel goede voorinse. Zo simpel is het. Hij kan een spel breken op sommige slagen", vertelt Bergsma. "We moeten zorgen dat Taeke de bal niet voor zich en niet boven zich krijgt, want dan is hij op z'n sterkst. Dat slagje is fenomenaal."
Marten Bergsma © Dijks Fotografie
Ondanks het feit dat Bergsma met maten Dylan Drent en Hendrik Kootstra er alles aan gaat doen om het Triemstra zo lastig mogelijk te maken, komen er felicitaties als hij het wel haalt. "Dan schud ik hem de hand en is het petje af. Want het is niet eenvoudig."

Fré en Reinder Triemstra

Toen Taeke nog een kleine Taeke was, gingen moeder Fré en z'n oma met hem mee naar de wedstrijden. "Hij vond het altijd prachtig, hij wilde altijd kaatsen. En als ze dat willen, ben je al heel ver."
Vader Reinder weet nog dat Hotze Schuil regelmatig met Taeke sprak. "Dit is een echte topper, zei Hotze. Maar dan verwacht je natuurlijk nog niet dat hij zo ver komt en zoveel punten gaat halen."
No't er sa ticht by is, potferdikke. Dan hoopje ik ek dat er it hellet.
Heit Reinder oer soan Taeke Triemstra
De missie van hun zoon wordt ook op de voet gevolgd door vader en moeder. "Ik had er met die punten niet eens erg in", zegt Reinder. "Je denkt eerst: het is onmogelijk om zoveel punten als Piet Jetze te pakken. Maar nu hij zo dichtbij is, potverdikke, dan hoop ik ook dat hij het haalt."
De sleutel tot succes is volgens moeder Fré de discipline die Taeke iedere keer weer op kan brengen: meerdere keren per week trainen en je lichaam op en top verzorgen. "Het is heel speciaal als het lukt. Daar ben je dan heel trots op."
Moeder Fré en vader Reinder Triemstra © Omrop Fryslân
Daar sluit vader Reinder zich bij aan. "Ik weet wat hij ervoor gedaan heeft. Het is niet vanzelf gegaan. Ik vind het prachtig", zegt de oud-kaatser.
Tot slot naar de hoofdrolspeler zelf. Naar de man die zes keer de PC won, waarvan zeventien jaar geleden voor het eerst. De toen 23-jarige Triemstra werd koning nadat hij de finale won met Johan van der Meulen en Kor Zittema. De laatste PC-overwinning was in 2021.

Taeke Triemstra

"Je kunt zeggen dat het niet zo is, maar als je de punten pakt voor het klassement, is het een historisch seizoen. De kans is ook groot dat dit mijn laatste seizoen is", vertelt Triemstra. "Dus er komt wel een bijzonder jaar aan."
Mocht het dit seizoen toch flink tegenvallen en Triemstra haalt de punten niet, gaat hij nog een jaar door. Want hij wil de nummer een worden.
Taeke Triemstra © Dijks Fotografie
Dat zijn doel enorm aanspreekt in de kaatswereld, merkt Triemstra op de velden. "Je krijgt er steeds meer vragen over. Eerst vragen ze hoe het gaat en daarna beginnen ze over de punten."
Vorig jaar haalde Triemstra 38 punten in een seizoen dat hij wil omschrijven als "niet eens top". Dus is het realistisch om dit seizoen het gat met Faber te dichten. "Dat moet je voor de PC kunnen halen. Dat zou het mooiste zijn. Het wordt wel een aparte periode, als je de laatste drie punten kunt halen. Dan kan het iedere week."
Het is wel wat onwerkelijk als ik daarboven kom te staan.
Taeke Triemstra wil Piet Jetze Faber en Hotze Schuil voorbij in het klassement
Normaal gesproken is de PC hef hoofddoel van het seizoen, maar dat ligt voor Triemstra nu wat anders. Natuurlijk wil hij de belangrijkste partij op zijn naam schrijven. Maar het grote doel is de nummer-een-positie in het eeuwige kaatsklassement.
Piet-Jetze Faber en Hotze Schuil passeren, dat is niet zomaar iets, beseft Triemstra. "Dan heb je het wel over twee namen in de kaatswereld. Het is wel wat onwerkelijk als ik daarboven kom te staan."