Tonnen schade door koperdiefstal op zonnepark Vegelinsoord: herstelwerk duurt maanden

Het zonnepark aan de Welleweg bij Vegelinsoord © Google Earth
Koperdieven hebben flink toegeslagen op het zonnepark bij Vegelinsoord. De schade loopt in de tonnen, het herstelwerk duurt maanden. Zolang ligt het zonnepark grotendeels stil.
Van veel panelen zijn de leidingen met koper meegenomen. "Dit is ongelooflijk jammer", zegt projectmanager Kees Gardner van het Klimaatfonds dat het zonnepark tussen de Welleweg en De Dolten exploiteert.
Het park ter grootte van 15 voetbalvelden werd twee jaar geleden geopend. De 14.000 panelen leveren elk jaar 7.300 megawattuur op. "Dat is genoeg om een paar duizend gezinnen in de omgeving van groene stroom te voorzien. Dat kan nu niet."
Die huishoudens zitten nu niet zonder elektriciteit: het energiebedrijf dat de stroom van Klimaatfonds Nederland afneemt, koopt de stroom voorlopig op de markt.
Het zonnepark vanaf De Dolten gezien © Google Street View
De schade is erg groot, vertelt Gardner. "De kabels die voor een deel onder de grond lopen, zijn doorgeknipt en meegenomen. Om dat de herstellen moet je eerder aan maanden denken dan aan weken."
Naast de tonnen schade door de diefstal loopt het Klimaatfonds ook nog tonnen mis omdat het zonnepark stilligt en niets oplevert. "En dan te bedenken dat de dieven voor het gestolen koper niet meer dan een paar duizend euro zullen krijgen. Onbegrijpelijk."
Koper, daar was het de dieven om te doen © ANP
De politie heeft de diefstal in onderzoek. Volgens Gardner zijn het ongetwijfeld mensen geweest die uit waren op het koper in de leidingen. "Vroeger waren de Nederlandse Spoorwegen met hun hoogspanningskabels het doelwit, het lijkt wel alsof nu de zonneparken de pineut zijn. Ik ben bang dat dit een landelijke trend wordt."
Dat is ook de reden waarom de projectmanager terughoudend is met informatie. "Ik wil eigenlijk niemand op het idee brengen om zoiets uit te vreten."

Ook diefstal bij de boer

Boer Broer Hielkema verhuurt de grond aan het Klimaatfonds. Hij weet niet wie achter de diefstal zit. Mogelijk zijn het dezelfde daders die van zondag op maandag bij hem hebben ingebroken. Uit zijn boerderij naast het zonnepark is een brandkast van 200 kilo meegenomen. De politie onderzoekt of de inbraak te maken heeft met de diefstal op het zonnepark.