Positie Nyck de Vries onder druk: teambaas eist snel verbetering

Het team eist verbetering en stelt Nyck de Vries een harde deadline © Red Bull Content Pool
De positie van Nyck de Vries in de Formule 1 komt meer en meer onder druk te staan. Slaagt de coureur uit Uitwellingerga er de komende drie races niet in zijn prestaties te verbeteren, dan wordt hij volgens ingewijden vervangen door Daniel Ricciardo.
De Vries maakt dit jaar zijn debuut in de koningsklasse van de autosport bij AlphaTauri, maar heeft nog geen indruk kunnen maken. Tot dusver werden vijf grand prixs gereden. De Vries werd twee keer 14de (Bahrein en Saudi-Arabië), haalde vervolgens twee keer de finish niet (Australië en Azerbeidzjan) en eindigde afgelopen weekeinde in Miami als 18de.
Bij teambaas Helmut Marko raakt het geduld op. De 80-jarige Oostenrijker zwaait de scepter bij Red Bull (het team van Max Verstappen) en heeft daarmee ook een dikke vinger in de pap bij AlphaTauri, dat als kweekvijver dient voor Red Bull. Marko heeft de reputatie keihard te zijn. Meerdere F1-carrières zijn vroegtijdig geëindigd nadat ze door hem waren gewogen en te licht bevonden.

Nog drie races om zich te bewijzen

De goed ingevoerde website Motorsport.com meldt dat Marko verbetering eist van De Vries. Uiterlijk bij de Grand Prix van Spanje (4 juni) moet het beter gaan. Voor die tijd staan nog de GP's van Emilia-Romagna (21 mei) en Monaco (28 mei) op het programma. Toont De Vries in die drie races geen progressie, dan staat naar verluidt Daniel Ricciardo klaar als vervanger.
Ricciardo is achtvoudig Grand Prix-winnaar en dit seizoen reservecoureur bij Red Bull. De Australiër heeft zich volgens goed ingevoerde bronnen al een stoeltje laten aanmeten op de fabriek in Italië.
Daniel Ricciardo wordt genoemd als eventuele vervanger voor Nyck de Vries © Red Bull Content Pool
Dat de Formule 1 een keiharde wereld is, is bekend. Coureurs krijgen weinig tijd om zich te bewijzen. Nyck de Vries is samen met Logan Sargeant, de 22-jarige debutant van Williams, de enige coureur die nog geen punten heeft gescoord. Daarnaast maakt hij teveel slordige fouten. Iets dat het team van een coureur met zijn statuur niet had verwacht.
AlphaTauri-teambaas Franz Tost verdedigt zijn coureur en noemt de moeizame start van het seizoen onderdeel van het proces. Er zijn ook zeker lichtpuntjes en tekenen van groei, zoals zijn goede kwalificatie in Miami waarbij De Vries teamgenoot Yuki Tsunoda voorbleef.
Het management van Nyck de Vries laat in een telefonische reactie aan Omrop Fryslân weten dat het dreigement van Helmut Marko niet meer dan een gerucht is. "Dit is een gerucht en op geruchten reageren we niet", aldus Guillaume Le Goff.
Le Goff is sinds dit seizoen manager van Nyck de Vries. De Fransman heeft ook Pierre Gasly onder zijn hoede, toevalligerwijs de voorganger van De Vries bij AlphaTauri.