KAART: Openluchtspelseizoen begint, kijk hier waar je dit jaar naartoe kunt

Het vorige openluchtspel in Jorwert © Iepenloft Jorwert
Al jaren geldt het openluchtspel van Jorwert als een van de hoogtepunten van het theaterseizoen, maar in navolging daarvan zijn er steeds meer dorpen die een plek verdienen op de culturele agenda. Dit weekend gaat het seizoen weer los. Waar moet je zijn?
Het komende seizoen telt Fryslân negentien openluchtspellen met een grote verscheidenheid aan genres. Het eerste openluchtspel begint op 12 mei in Damwâld met de komedie Groeten van 'e Veluwe. Tot in oktober zijn er nog voorstellingen van In pakje foar Signor Pandarello (verschillende locaties) en FLOED (Lemmer).
Hier zijn de voorstellingen dit jaar:
Mist u iets of ziet u nog ontbrekende openluchtspellen? Laat het ons weten via redaksje@omropfryslan.nl.
In die lange lijst van openluchtspellen verdienen een paar voorstellingen extra aandacht. Zo wordt bijvoorbeeld in It Heidenskip voor de vierde keer en openluchtspel opgevoerd. Deze keer over de rijke geschiedenis van 125 jaar blaasmuziek in eigen dorp.
"Het korps is opgericht in de tijd van Wilhelmina in 1898. Blaasmuziek was toen heel populair", zegt regisseur Ytsje Kramer Kroes. "We hebben gelukkig veel archiefbeelden uit die tijd kunnen ophalen. De voorstelling is zo een bonte aaneenschakeling van muziek, theater en meerdere fragmenten uit het beeldarchief."

Tijdreis

Het publiek krijgt vanaf de tribune een 'totaalbeleving'. "Aan de hand van een verteller wordt de toeschouwer dan in een soort tijdreis meegenomen door de hele geschiedenis. Het project heeft veel tijd en moeite gekost. We zijn een jaar bezig geweest om alles bij elkaar te krijgen."
Jorwert mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Een van de eerste en grootste openluchtspellen die de provincie rijk is. Maar hoewel de speeldagen en de locatie al wel duidelijk zijn, houdt de organisatie wat de keuze van het stuk betreft de kaken nog even stijf op elkaar. Eind mei of begin juni begint de kaartverkoop.
Ook Spanga komt dit jaar weer met een voorstelling. In samenwerking met het professionele dansgezelschap Ivgi&Greben uit Leeuwarden wordt volgens de organisatie een pijnlijke en romantische opera worden omgezet in 'spannend theater'.

Arrangementen

Het valt op dat het publiek steeds meer bij voorstellingen wordt betrokken. Dat is ook in Spanga het geval. Met een speciaal arrangement krijgt de toeschouwer de gelegenheid om met de artiesten te eten, te drinken en in gesprek te gaan.

Woudagemaal

Een andere voorstelling die in het oog springt, is FLOED, een openluchtspel dat zich in en rondom het Woudagemaal in Lemmer afspeelt. Het grootste stoomgemaal ooit gebouwd bestaat honderd jaar en wordt nog steeds bij zware regenval in werking gezet.
De jubileumvoorstelling toont het verhaal over twee mensen die een bijzondere band hebben met het water. Hoofdpersoon Mare verklaart namelijk haar liefde aan het water en besluit om het meer 'uit haar slaap te halen' en in actie te komen. Het water komt omhoog en dreigt het land te overstromen. Het gemaal draait harder en harder... Is een watersnoodramp nog te voorkomen?
Het Woudagemaal © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Wie van popmuziek houdt, kan z'n hart ophalen in Tijnje bij het stuk Freddy - Hâld my net tsjin: muziektheater over de band Queen en zijn extravagante leadzanger Freddie Mercury. Hoewel de voorbereidingen nog in volle gang zijn, is er nu al veel belangstelling voor de voorstelling. Zoveel dat er nu al extra voorstellingen zijn ingepland.

Populair

Volgens theatermaker Romke Gabe Draaijer van Keunstwurk worden openluchtspellen steeds populairder. Hij ziet ook dat het aantal toeschouwers toeneemt. "Mensen vinden het weer mooi. Het bruist."
Het is al lang niet meer alleen lachen, gieren en brullen.
Romke Gabe Draaier, Keunstwurk
Bovendien worden openluchtspellen ook kwalitatief beter, merkt Draaijer op. Volgens hem heeft dat ook te maken met het hogere budget dat organisaties tot hun beschikking hebben. Daardoor kunnen professionele regisseurs en moderne techniek worden ingezet.
"Amateurspelers krijgen daardoor nieuwe ideeën en ervaring en passen dat weer toe in het wintertoneel in eigen dorp", zegt Draaijer. "Die kwaliteit vloeit door naar alle lagen in het professionele en amateurtoneel. Voor spelers, regisseurs en publiek. Het is al lang niet meer alleen lachen, gieren en brullen."

Kinderopenluchtspel

En ook voor de kinderen is er dit jaar genoeg te zien. BIS, het kinderopenluchtspel in Easterwierrum, brengt dit jaar Pippi op het toneel. Gebaseerd op de boeken van Astrid Lindgren over het sterke meisje met de twee rode staartjes in het haar.
Tekst en muziek van Pippi is van de hand van Peter Sijbenga. En met een cast van maar liefst 26 kinderen is het feest compleet.