Een app in plaats van nacontrole bij een breuk, in het MCL en Nij smellinghe kan het

Het MCL breekt met haar oude breukbeleid. Want wie eerder gebroken polsen en schouderbotten had, kreeg gips en kwam een paar weken later op controle voor een foto en om het gips er af te halen. Maar na ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten houdt nu ook het ziekenhuis MCL in Leeuwarden daarmee op.
Patiënten krijgen een brace en kunnen informatie vinden in een speciale app. In die app staat wanneer de brace er af mag. Ook geeft de app oefeningen aan die je moet doen om alles goed te laten opknappen. Roderick Wouters is traumachirurg in Drachten en Leeuwarden, en heeft deze nieuwe werkwijze mede opgezet.
"In Nij Smellinghe zijn nu 300 patiënten op deze wijze behandeld en die doen het hartstikke goed", zegt Wouters. De Virtual Fracture Care (VFC)-methode wordt op dit moment in 25 ziekenhuizen in Nederland gebruikt.
Minder tijd kwijt
Het gebruik van de app zorgt voor veel besparing van tijd voor de ziekenhuizen. Wouters: "Mensen zijn korter op de spoed en uit onderzoek van het ziekenhuis van Amsterdam blijkt driekwart van de röntgenfoto's bij een nacontrole niet meer nodig te zijn, in Drachten was dat bijna honderd procent."
Het MCL breekt met haar oude breukbeleid
Artsen verwachten in een jaar tussen de 1800 en 1850 patiënten minder op de poli of gipskamer te krijgen door het gebruiken van de app.
'Breuklijn'
Naast de app wordt ook een 'breuklijn' ingezet waar patiënten naar kunnen bellen als bijvoorbeeld de pijn aan de breuk toeneemt. "In Drachten hebben daar zeven patiënten naartoe gebeld, twee daarvan moesten terugkomen en eentje kreeg gips."
Waarschijnlijk willen ook de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en het Antonius in Sneek op termijn deze werkwijze inzetten.