Reserve gehalveerd, maar gemeente Leeuwarden "heeft hoofd boven water"

Wethouder Hein Kuiken van de gemeente Leeuwarden © Omrop Fryslân
De algemene reserve van de gemeente Leeuwarden is bijna gehalveerd. Ging de gemeente eerder nog uit van een reserve van meer dan 30 miljoen euro, nu blijkt dat die reserve ruim 16 miljoen euro is.
Dat komt naar voren uit de zogenaamde Voorjaarsbrief 2023 Financieel Perspectief, die een overzicht geeft van de voorlopige stand van de financiële positie van de gemeente.
Wethouder Hein Kuiken van de gemeente Leeuwarden zag het wel aankomen. Volgens hem heeft het vooral te maken met extra steun aan mensen die veel last hebben van de hoge energieprijzen. De nood bij deze mensen, maar ook bij instellingen, vroeg om actie van de gemeente.

Inflatie

Het gaat om het vrij besteedbare deel geld van de gemeente. Volgens de wethouder loopt deze reserve straks wel weer op, maar niet zo snel meer als eerst. De gemeente zelf heeft ook toenemende kosten door de inflatie en dat heeft ook invloed. Leeuwarden weet niet of en hoeveel het rijk dat zal compenseren.
"Leeuwarden heeft nog steeds het hoofd boven water, maar de luxe is er wel een beetje vanaf", zegt Kuiken. "We hoeven niet te bezuinigen, maar moeten wel een beetje scherp aan de wind zeilen."