PvdA draagt Jelle Zoetendal voor als kandidaat-gedeputeerde

Jelle Zoetendal © Omrop Fryslân
Jelle Zoetendal is voor de PvdA de kandidaat-gedeputeerde in het nieuwe Friese provinciebestuur. Dat heeft fractievoorzitter Edou Hamstra dinsdag bekend gemaakt. Zoetendal is momenteel nog wethouder in de gemeente Heerenveen.
"Met veel kandidaten met brede kennis en ervaring hadden we een goede uitgangspositie", zegt Hamstra. "Naast ruime inhoudelijke kennis en bestuurlijke ervaring zochten we specifiek een gedeputeerde kandidaat met een breed netwerk die dicht bij de Friese inwoners en politiek staat en die ook de weg weet te vinden naar Den Haag en Brussel."
Zoetendal is 46 jaar oud en woont in Heerenveen. Hij was daar de afgelopen negen jaar wethouder. Zoetendal is de tweede kandidaat-gedeputeerde die bekend is gemaakt. Eerder werd al bekend dat Femke Wiersma één van de kandidaat-gedeputeerden namens de BBB is.
Wat zijn toekomstige portefeuille wordt, weet Zoetendal nog niet. Hij is tot nu toe niet bij de onderhandelingen geweest. Hij geeft wel aan blij te zijn met het vertrouwen in hem en hij ziet het als een kans om zich in te zetten voor de hele provincie. Hij hoopt te kunnen meepraten en heeft er nog geen zicht op wanneer hij zelf aanschuift bij de gesprekken.
Er wordt nog volop onderhandeld om tot een provinciale coalitie te komen. BBB Fryslân voert die gesprekken als grootste partij aan en praat naast met de PvdA ook met CDA en ChristenUnie. Oebele Brouwer begeleidt het proces als formateur.