Opnieuw recordaantal deelnemers aan kwalificatie Grut Frysk Diktee

Grut Frysk Diktee yn Steateseal © Peter de Jong fotografie
Er hebben dit jaar 372 mensen meegedaan aan de kwalificatie voor It Grut Frysk Diktee, dit zijn er 115 meer dan vorig jaar. De 20 besten daarvan mogen meedoen aan de grote finale op 23 mei in de Statenzaal in het Provinciehuis in Leeuwarden.
Dat er dit jaar zoveel mensen aan de kwalificatie mee hebben gedaan is echt fantastisch, zegt juryvoorzitter Hindrik Sijens van de Fryske Akademy: "Het Fries leeft echt bij jong en oud, dat zie je ook aan de 20 deelnemers die aan de finale meedoen; zes van de twintig finalisten zijn jonger dan dertig. Daar zijn wij heel blij mee."
De dicteetekst is dit jaar geschreven door zangeres Iris Kroes en gaat over een bepaalde fase in het leven. Waar het precies over gaat, wordt van tevoren niet bekendgemaakt.

Teams

Naast de 20 deelnemers die zich gekwalificeerd hebben, doen er ook vijf teams mee die de strijd met elkaar aangaan. Er is een team met Friese artiesten met onder andere Johannes Rypma, Pieter Sahieter en Nynke Heeg.
Een ander team wordt gevormd door verschillende journalisten van het Friesch Dagblad (Erik Betten en Ellen Stickelbroek), Omrop Fryslân (Diana de Groot en Timo Jepkema) en de Leeuwarder Courant (Pier Abe Santema en Melle Veltman). Verder is er nog een team met dominees, Pabo-studenten en groep jongeren van de keet Beunhok.bv uit Twijzelerheide.
De winnaar van It Grut Frysk Diktee gaat naar huis met 'het gouden dakje'. Voor het winnende team is er een aparte prijs.

De opwaarmer

Om iedereen alvast op te warmen voor het dictee, zendt Omrop Fryslân op dinsdagavond 23 mei om 19.30 uur een extra uitzending uit: It Grut Frysk Diktee: De opwaarmer.
Aan tafel bij Miranda Werkman zitten dicteeschrijfster Iris Kroes, Hindrik Sijens van de Fryske Akademy en deputeerde Sietske Poepjes. Onderwerp van het gesprek is het Fries. Wat betekent het Fries voor hun persoonlijk en wat is de stand van het Fries op dit moment?

Doe ook mee!

Mensen die naar het programma kijken, kunnen thuis ook meeschrijven. De dicteetekst wordt in de uitzending doorlopen en besproken en is na afloop te vinden op www.fryskdiktee.nl.
It Grut Frysk Diktee wordt georganiseerd door de Afûk, het Centrum Meertaligheid van Cedin, de Fryske Akademy, de Provincie Fryslân en Omrop Fryslân.
It Grut Frysk Diktee is op woensdag 24 mei om 20.30 te zien bij Omrop Fryslân. De presentatie is in handen van Miranda Werkman.