Cambuurdirecteur Ard de Graaf: "Met dit budget ongeveer vijfde club van de eerste divisie"

De Sportcast met Ard de Graaf © Omrop Fryslân
Directeur Ard de Graaf van SC Cambuur wil niet al te hoge verwachtingen schetsen voor volgend seizoen in de eerste divisie. Volgens De Graaf heeft Cambuur ongeveer het vijfde budget.
"Dan kan ik wel gaan roepen dat we kampioen worden, maar dan ga ik een verwachting wekken, die niet realistisch is." Met De Graaf kijken we in de Sportcast terug op de degradatie en het perspectief voor volgend seizoen.
Afgelopen zaterdag viel het doek voor Cambuur. Na twee seizoenen op het hoogste niveau degradeert de club uit Leeuwarden. Voor de meeste mensen kwam dat dit weekend niet meer als een verrassing.
Voor De Graaf ook niet. Hij denk er halverwege maart een beslissend moment is geweest. "Dat was Excelsior-uit. We hadden een goede fase gehad en dan ga je toch naar Excelsior met het gevoel dat het moet gebeuren. Dan pikken we aan en klappen we erover. Dat ging zo faliekant fout. Dan kom je in zo'n fase, dat je met een leeggelopen ballon speelt."

Aftocht al anderhalf jaar geleden ingezet

Cambuurtrainer Sjors Ultee zei zaterdagavond dat het verval anderhalf jaar geleden al ingezet is. De Graaf is het daar wel mee eens. "Dan zet je het wel af tegen een seizoen waarin je negende wordt en exceptioneel presteert. Daarna is er veel gebeurd in de club. Je moet het niet altijd over excuses hebben. Maar je mag het best over de omstandigheden hebben."
"De baas was er niet meer, in dit geval Henk (De Jong, red.). Dan glipt het door je vinger", stelt De Graaf. "Vanaf de winterstop is het minder gegaan. We probeerden het nog te herstellen, maar daar zijn we totaal niet in geslaagd."
Volgend seizoen speelt Cambuur weer in de eerste divisie. Clubs als Heracles en PEC Zwolle zijn gepromoveerd en dat is voor Cambuur op zichzelf goed. Dat zijn clubs met hogere budgetten dan de Leeuwarders.
Toch betekent dat niet dat Cambuur meedraait in de top van de eerste divisie als het gaat om het budget. " Als Cambuur een paar jaar KKD speelt, heeft Cambuur ongeveer een budget van zo'n 1,6 miljoen ", legt De Graaf uit.
"Daar komt nog een bijdrage van 4 ton bij, een bijdrage die je krijgt als je degradeert. Met die twee miljoen zijn we de vijfde club in de KKD. We zijn nu aan het kijken of we daar wat aan toe kunnen voegen."

Spelersbegroting van twee miljoen

Cambuur zal proberen het budget op te krikken, zo zegt De Graaf. Dat kan met hulp van investeerder Bert van den Brink, dat kan met sponsoren, maar dat kan ook met het verkopen van spelers.
De Graaf heeft eerder al eens in de Sportcast gezegd dat hij hoopt dat Bangura voor de hoofdprijs zal worden verkocht. Maar hoe realistisch is dat nu nog?
De mannen aan tafel denken dat één miljoen euro nu niet meer realistisch zal zijn. Maar dat vraagt De Graaf zich af: "De marktwaarde wordt in ieder geval niet hier aan tafel bepaald. Dat zal de markt bepalen. Een linksback met zijn leeftijd en zijn profiel, daar kan best wel eens vraag naar zijn."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Af en toe behandelen ze ook andere onderwerpen.
De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.