Vrije formatie van start: dit zijn de hoofdklasseparturen bij de mannen

Komt Taeke Triemstra dit seizoen bovenaan het eeuwige kaatsklassement? © Dijks Fotografie
Na de afdelingspartij in Weidum afgelopen zondag begint dit weekend voor de mannenhoofdklassers het seizoen in de vrije formatie. Onderstaande tien parturen beginnen in Franeker het seizoen, met net als vorig jaar drie die er op voorhand boven uitsteken.
© Omrop Fryslân

1. Partuur Tjisse Steenstra

Al jaren hoorde Steenstra bij de beste kaatsers van Fryslân, maar op de PC wilde het maar niet lukken. Tot vorig jaar, toen won hij met Hans Wassenaar en Renze Hiemstra de belangrijkste partij van het jaar. Maar Steenstra wil meer: "Ik heb hem vorig jaar gewonnen en daar ben ik heel blij mee, maar ik ben niet tevreden over hoe ik hem gewonnen heb."
© Omrop Fryslân

2. Partuur Gert-Anne van der Bos

Wordt dit het jaar dat Taeke Triemstra de beste kaatser ooit wordt? In het eeuwige puntenklassement staat hij nu op 885, nog maar 26 punten achter koploper Piet Jetze Faber. Vorig seizoen kaatste Triemstra 38 punten bij elkaar.
© Omrop Fryslân

3. Partuur Marten Bergsma

Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra raakten vorig seizoen in topvorm, maar twee weken voor de PC liep Drent een schouderblessure op. Zijn seizoen was voorbij. Met verschillende vervangers maakten Bergsma en Kootstra het seizoen af. Drent is er zondag wel weer bij. "Nog niet voor de volle 100 procent, maar we zullen zien hoe het gaat. Ik ben zelf ook heel benieuwd."
© Omrop Fryslân

4. Partuur Menno van Zwieten

Menno van Zwieten begint het seizoen als opslager met Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar als maten. Die laatste twee wonnen eind vorig seizoen nog met Haye Jan Nicolay verrassend de Van Aismapartij. Dat was de eerste keer in 2022 dat niet een van de bovenste drie parturen wonnen.
© Omrop Fryslân

5. Partuur Haye Jan Nicolay

Haye Jan Nicolay blijft opslager, maar nu met twee nieuwe maten: Hessel Postma en Patrick Scheepstra. Postma viel vorig jaar als voorinse al eens in bij Bergsma en Kootstra en liet zich toen goed zien. Scheepstra kaatste eerst met Bauke Triemstra en Sjoerd de Jong, al werd die laatste na een blessure een groot deel van het seizoen vervangen door Daniël Iseger.
© Omrop Fryslân

6. Partuur Auke Boomsma

Auke Boomsma kaatste vorig seizoen ook al met Tsjerk Elsinga, maar had toen nog Hessel Postma in zijn partuur. Die is dus overgestapt naar Haye Jan Nicolay. Hij wordt nu vervangen door een ander talent: de nog maar 17-jarige Jan-Tymen Eisma.
Hij viel vorig jaar op de PC nog in voor Erwin Zijlstra in het partuur van Van der Bos. Ze haalden de halve finale.
© Omrop Fryslân

7. Partuur Johannes van der Veen

Johannes van der Veen en Jorn Lars van Beem pakten vorig jaar een derde prijs in de vrije formatie, met Rick Minnesma als achterinse. Die laatste wordt dit seizoen vervangen Kevin Jordi Hiemstra. Hij kaatste vorig jaar nog met Peter van Zuiden en Gerben de Boer.
© Omrop Fryslân

8. Partuur Remmelt Bouma

Remmelt Bouma was vorig jaar maar net op tijd fit voor de PC, maar pakte daar met Bauke Dijkstra en Evert Pieter Tolsma wel een derde prijs. Voor dit seizoen wordt Dijkstra vervangen door oud-PC-winnaar (en koning) Allard Hoekstra.
© Omrop Fryslân

9. Partuur Peter van Zuiden

Hoekstra won de PC in 2018, met Peter van Zuiden als opslager. Die gaat het komende seizoen in met Gerben de Boer en Rick Minnesma. Van Zuiden en De Boer vormden vorig jaar een partuur met Kevin Jordi Hiemstra. In de vrije formatie behaalden ze vorig seizoen één finaleplek.
© Omrop Fryslân

10. Partuur Patrick van Dellen

Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra, Steven Koster kaatsten vorig seizoen ook al met elkaar. Ze vormen gemiddeld het jongste partuur van de tien hoofdklassers. Vorig jaar haalden ze twee keer de finale. Afgelopen weekend viel Van Dellen wel geblesseerd uit bij de afdelingspartij in Weidum, hij is er dit weekend nog niet bij. Zijn vervanger is zondag Wytze Wassenaar.
Kraker in de eerste omloop
De loting voor de eerste vrijeformatiepartij heeft meteen een kraker opgeleverd. Al in de eerste omloop treffen twee van de drie topparturen elkaar: die van Steenstra en Van der Bos. Het partuur van Bergsma neemt het in de eerste omloop op tegen dat van Van Zuiden. De andere partijen zijn die tussen Van Dellen en Boomsma, Van der Veen en Bouma en Nicolay en Van Zwieten.