Elfstedenkruisje mee naar Londen: een beetje Fryslân bij de kroning van Charles

Koning Willem-Alexander, met uiterst rechts zijn Elfstedenkruisje © ANP
Koning Charles is zaterdag officieel gekroond in Westminster Abbey in Londen. Er waren zo'n 2.300 gasten in de kerk, koning Willem-Alexander was een van hen. En hij had een klein stukje Fryslân bij zich: zijn Elfstedenkruisje.
Ons koninklijk paar was bij de officiële receptie, met prinses Amalia en prinses Beatrix. Zo'n honderd staatshoofden waren naar Londen afgereisd, zoals vertegenwoordigers uit 203 landen.
De Britse monarch kreeg de Rijksappel en schepers waarna de kroon van St. Edward op het hoofd van Charles werd gezet. Ook de kleren die hij aanhad, waren historische stukken van zijn voorgangers. Maar hij was niet de enige koning die over zijn outfit had nagedacht.

Het kruisje op reis naar Londen

Koning Willem-Alexander had namelijk een bijzondere medaille met, uiterst links op de decoratiegesp: zijn Elfstedenkruisje.
Detail van de decoratie, met rechts het kruisje © ANP
Het kruisje is in december 2012 officieel erkend als een Nederlandse onderscheiding, op verzoek van commissaris van de Koningin John Jorritsma.

Officiële onderscheiding

Het kabinet besloot het verzoek te honoreren na een positief advies van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Het jaar daarop kreeg het kruisje een speciaal lintje met witte en blauwe banen.
'W.A. van Buren' met z'n lijfwachten in de Elfstedentocht © ANP
Willem-Alexander, toen nog prins, deed in 1986 mee aan de Elfstedentocht. Hij was nog maar 18 jaar oud, droeg een Marlboro-jack en een Playboy-broek en schaatste mee onder de schuilnaam W.A. van Buren.
De schaatsen waarmee hij de tocht reed zijn tegenwoordig te zien in het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen. Maar het kruisje, dat hield hij zelf.
Het kruisje in 2013 (tweede van rechts) © ANP
Het Elfstedenkruisje was ook in 2013 te zien toen Willem-Alexander zelf werd ingehuldigd in De Nieuwe Kerk. Voorzitter Wiebe Wieling van Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden had daar van tevoren al een beetje op aangedrongen.
En nu was het kruisje er dus weer bij, toen het 'God save the King' klonk en de 74-jarige Charles ook ceremonieel koning werd.
De Britse collega van Willem-Alexander © ANP