Mariska de Vries uit Sint Jacobiparochie zoekt donornier: "Ik ben nog maar 34 en alles is weg"

Mariska de Vries © Bodil de Jong
Een nieuwe nier, dat is wat Mariska de Vries (34) uit Sint Jacobiparochie dringend nodig heeft. Zij is niet de enige nierpatiënt met deze wens. De wachtlijst voor een donornier telt bijna duizend mensen.
Van de ene op de andere dag is Mariska zwaar nierpatiënt. Op 24 november 2019 wordt ze onwel, in de ambulance krijgt ze een medicijn, waardoor ze een hartstilstand krijgt. Daarna volgen onderzoeken met contrastvloeistof en dat gaat volledig verkeerd.
Haar nieren krijgen een grote klap. Ze functioneren nog maar voor twaalf procent. Nierdialyse is voor haar geen optie, want dat kan haar hart niet aan.
De wachtlijsten zijn zo lang. Het duurt misschien drie jaar. Ik ben bang dat ik die tijd niet meer heb.
Mariska de Vries, nierpatiënt
De wachtlijst voor een donornier is lang, misschien wel te lang voor Mariska. Daarom heeft ze nu via sociale media een oproep gedaan om een nier te krijgen van een levende donor.
In haar familie kan niemand doneren, omdat haar familie niet de goede bloedgroep heeft. Haar vader zou wel kunnen, maar die heeft kanker en kan geen nier missen.
"De wachtlijsten zijn zo lang. Het duurt misschien drie jaar. Ik ben bang dat ik die tijd niet meer heb", vertelt Mariska. Haar leven is onzeker en plannen maken voor de vakantie kan eigenlijk niet. "Hoe ga ik dat doen, kan ik iets plannen of niet? Mijn hele leven staat op zijn kop. Je denkt dat je alles voor elkaar hebt. Ik ben nog maar 34 en alles is weg."
Mariska de Vries uit Sint Jacobiparochie zoekt een donornier
Het aantal mensen dat een donornier zoekt blijft toenemen. Ook is het opvallend dat steeds meer jonge mensen op de lijst staan voor een niertransplantatie.
Eerder hadden we al het nieuws van Ilja Vermunt die door de ziekte van Berger minne nieren heeft. Als alles goed gaat krijgt hij 9 mei een nieuwe nier. Over een paar weken heeft Mariska een gesprek over hoe het verder moet.
Gezonde mensen kunnen een nier doneren. In principe kan het lichaam prima functioneren op één nier. De meeste donoren knappen goed op na de ingreep. Een operatie is echter altijd een risico. Mensen die een nier willen doneren, krijgen een uitgebreid onderzoek om te zien of ze een goede gezondheid hebben.
Volgende week zondag in Buro de Vries het bijzondere verhaal van een nierdonatie, die niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor de gever als een geschenk uitpakte.