Stress bij loonbedrijven door onstabiel weer en 'kalenderlandbouw'

Regen boven het boerenland © ANP
Het binnenhalen van de eerste snede is dit voorjaar voor veel boeren en loonwerkers een uitdaging, want als het regent, kan de machine weer in het hok. Op veel plaatsen in Fryslân is nog maar 15 tot 20 procent van de eerste snede ingehaald.
"Wij hadden graag een drogere periode willen hebben, de laatste paar weken", vertelt Anthony Brak van het loonbedrijf met dezelfde naam in Aldeboarn.
"Het werk begint nu. We moeten mais inzaaien en je wilt graag de eerste snede van het land halen. Het vooruitzicht van volgende week is ook niet geweldig en dan begint het gaandeweg vervelend te worden. Dan komt er een hele dikke eerste snede te staan. Het maaien wordt dan een stuk lastiger."
Als het regent kan een loonwerker niet verder... © Omrop Fryslân
Het grillige weer is volgens Brak ook van invloed op de kwaliteit van de eerste snede. "Het had wel wat droger mogen zijn. Je krijgt het lastig droog aan de bult."
Op dagen met zonnig weer gaan de medewerkers van het loonbedrijf tot 's avonds laat door, om zoveel mogelijk van de omstandigheden te profiteren. Op vrijdag moest het werk echter weer veel eerder dan gepland worden afgebroken, omdat er veel regen viel.

Voor 1 oktober van het land

Het op tijd zaaien van mais zorgt dit jaar voor extra stress bij boeren en loonwerkers, want het ministerie van Landbouw eist dat de mais voor 1 oktober weer van het land wordt gehaald.
Brak is niet blij met deze zogenoemde 'kalenderlandbouw'. "Mais heeft een aantal groeidagen nodig. Als je maïs oogst als het nog niet rijp is, heb je kwaliteitsverlies."

Kalenderlandbouw

Loonwerker Antonie Brak uit Aldeboarn vindt dat minister van landbouw Piet Adema daarom maar het beste soepel om kan gaan met die datum, want het weer bepaalt wanneer een boer op het land aan het werk kan. "Als je kalenderlandbouw wil hebben, moet je het weer ook kunnen regelen en dat gebeurt natuurlijk niet."
Minister Piet Adema © ANP
Volgens Brak kun je alleen mais inzaaien als de bodem 'warm en droog' is. "Een maispitje in koude en natte grond wil niet starten. Je krijgt dan ook meer last van onkruid, want dat groeit wel." De loonwerker pleit er daarom voor dat het ministerie van landbouw de sector een paar weken ruimte geeft om goede maisteelt mogelijk te maken.