Seychelle en Nyck de Vries samen naar de top: “Hopelijk is Friesland ook trots op hem"

Seychelle de Vries was er in Bahrein bij om broer Nyck te steunen © Instagram Seychelle de Vries
Nyck de Vries heeft nog niet de seizoenstart in de Formule 1 waarop hij gehoopt had. Terwijl de kritiek op hem aanzwelt, springt zus Seychelle voor hem in de bres. "Nyck heeft het niet altijd makkelijk gehad, maar heeft nooit opgegeven."
Twee veertiende plaatsen, een uitvalbeurt in Australië en een crash in Azerbeidzjan. De resultaten van Nyck de Vries in de koningsklasse van de autosport zijn vooralsnog magertjes. "Nyck heeft tijd nodig", stelt zijn zus. "Wat kun je nou helemaal verwachten? Hij heeft hiervoor Formule E gereden. Dat zijn elektrische auto's, dat is heel wat anders dan bijvoorbeeld Formule 2 dat qua auto veel dichter bij Formule 1 ligt."

Niet op de voorgrond

Hoewel Seychelle de Vries nauw betrokken is bij de carrière van haar broer treedt ze zelden in de publiciteit. "Dit is Nycks ding: ik hoef niet zo nodig op de voorgrond." Maar dat zij en haar vader Hendrik-Jan een belangrijke rol spelen in zijn ontwikkeling als coureur, is overduidelijk. Wanneer Nyck de Vries spreekt over zijn ambities en ervaringen in de Formule 1 doet hij dat steevast in de wij-vorm, daarmee verwijzend naar zijn vader en zus.
"Ik ging altijd mee naar races. Voor mij was dat normaal", zegt Seychelle. "Ik had in het kartwereldje vriendjes en vriendinnetjes die hetzelfde leven leidden als wij. Dat was leuk. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets heb moeten opgeven. Ik heb altijd mijn eigen ding kunnen doen."
Seychelle en Nyck de Vries poserend in de nieuwe merchandise © Nyck de Vries
Ook al zat ze zelf nooit achter het stuur van een raceauto, toch stond haar jeugd geheel in het teken van de autosport. "Ik ben Nycks grootste fan en kijk alles. Maar alleen vanwege Nyck, verder interesseert de autosport me niet."

Spontaan idee

Haar interesse ligt veel meer bij mode. Niet zo gek dus dat ze de drijvende kracht is achter de kledinglijn van broer Nyck. Een spontaan idee, bedacht tijdens een etentje. "Nyck had net te horen gekregen dat hij voor AlphaTauri in de Formule 1 zou gaan rijden. Om dat te vieren gingen we met een clubje vrienden eten. We waren allemaal zo uitgelaten dat ik dit heel impulsief bedacht."
Hoe spontaan het idee ook ontstond, meteen was er ook het besef dat doorgepakt moest worden. "In eerste instantie deed ik het in de avonduren, naast mijn normale werk. Maar dat werd te veel." Dus zei ze haar baan op en vroeg ze Scotch & Soda-oprichter Eric Bijlsma om advies.
Nyck de Vries geeft zus Seychelle de vrije hand bij het runnen van zijn merchandise-lijn © Nyck de Vries
Inmiddels heeft Seychelle de Vries een complete kledinglijn ontworpen. Nyck laat haar haar gang gaan. "Hij geeft om kleding en vindt het belangrijk om er goed uit te zien, maar dit project is van mij. Daarin vertrouwt hij mij volledig."

Pompeblêd

Opvallend is het logo dat alle producten siert. In de kleuren rood, wit, blauw, met een subtiele Friese knipoog. "We wilden graag een pompeblêd in het logo. Die staan ook op Nycks helm en zijn een beetje zijn kenmerk geworden. Het is iets eigens en buitenlanders vinden het fascinerend omdat ze niet precies weten wat het is."
"Nyck is erg trots op zijn Friese komaf. Hopelijk is Friesland ook trots op hem."
De Formule 1-liefhebbers reageren in ieder geval positief. "We hebben zelfs al orders uit Amerika binnen gekregen. Geweldig om te zien dat Nyck ook daar fans heeft."
Nyck is een harde werker. Die stopt nooit en gaat altijd door. Soms tot het irritante toe.
Seychelle de Vries
In alles wat Seychelle vertelt, klinkt door hoe trots ze is op hetgeen haar broer inmiddels heeft bereikt. Als geen ander weet zij hoeveel Nyck heeft moeten doen en laten om de top te bereiken. "Nyck is een harde werker. Die stopt nooit en gaat altijd door. Soms tot het irritante toe, maar dat is wel een enorm waardevolle eigenschap."
"Sowieso ben ik ontzettend trots op hem. Hij heeft het niet altijd makkelijk gehad, maar heeft nooit opgegeven. Hij is altijd blijven vechten om de Formule 1 te halen. Wat hij ook doet, hij geeft nooit op en zal altijd het beste uit zichzelf halen."
Nyck de Vries komt dit weekend in actie in Miami, in de vijfde grand prix van het seizoen. Vrijdag is om 20.00 uur de eerste vrije training, om 23.30 uur de tweede. Een dag later is om 18.30 uur de laatste vrije training, met om 22.00 uur de kwalificatie.
De race begint zondagavond om 21.30 uur op het Miami International Autodrome.