"Historisch moment" voor Sexbierum: na 20 jaar voorbereiding begint bouw nieuwe MFA

Basisschoolkinderen kleuren de eerste pijl van de MFA © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De eerste paal voor de nieuwe multifunctionele accommodatie in Sexbierum staat in de grond. Na twintig jaar voorbereiding was donderdag het moment daar.
Het nieuwe MFA komt op de plek van het oude dorpshuis. Verschillende verenigingen gaan gebruik maken van het gebouw. De basisschoolkinderen zullen er ook gymnastieklessen krijgen.
Om de band met de school sterk te houden, mochten kinderen de eerste paal symbolisch inkleuren. Na een toespraak werd de eerste paal in de grond geslagen. Het MFA wordt ook gebruikt door sportverenigingen en voor feesten.
Na 20 jaar voorbereiding is de bouw van het nieuwe MFA in Sexbierum begonnen
Ab Brouwer van de werkgroep MFA is nauw bij het proces betrokken geweest. "Ik vind dit een historisch moment voor ons dorp", zegt hij. "De plannen bestaan al bijna twintig jaar. De laatste vijf jaar hebben we echt stappen gezet."
Gemakkelijk was het echter niet. "Het nieuwe MFA kost drie miljoen en dan moeten er veel partijen bij komen om dat geld bijeen te krijgen. De provincie betaalt mee, de gemeente en het dorp zelf. Daar ben ik blij mee."

Gemeenschap

Toch blijven er wel vragen bestaan. In verschillende Friese dorpen werkt het MFA namelijk niet goed en zijn er zorgen over het geld. Zo'n gebouw moet wel rendabel blijven. Dorpsbelang Sexbierum-Pietersbierum zit daar niet over in. "We hebben vaste huurders zoals de basisschool", zegt voorzitter Jelle Jan Wissmann.
"Het dorpshuis heeft hier altijd goed gewerkt, maar het gebouw was verouderd. De gemeenschap in Sexbierum is goed. Wij willen met z'n allen voor het MFA gaan. We komen straks allemaal bijeen op één plek en dus wordt de gemeenschap sterker. Dat is belangrijk en wij denken daarom dat het goed komt."