Museum Harlingen krijgt topstuk Frans Hals van Rijksmuseum, directeur 'apetrots'

Fragment uit 'Huwlijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laen' van Frans Hals © Rijksmuseum
Het Hannemahuis in Harlingen krijgt een Frans Hals in bruikleen. Het schilderij met een dubbelportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laan hangt normaalgesproken in het Rijksmuseum in Amsterdam. Deze zomer komt het naar het gemeentemuseum in Harlingen.
Directeur Hugo ter Avest van het Hannemahuis is "apetrots". Hij vindt het "heel bijzonder dat een betrekkelijk klein museum als het onze zo'n belangrijk schilderij mag huisvesten."
Het schilderij is er gekomen door een samenwerking met het Rijksmuseum. Twaalf musea krijgen tijdelijk een topstuk van het Rijksmuseum in huis. Ze moeten het dan combineren met een topstuk uit de eigen collectie.

Huwelijksbokaal Harlinger echtpaar

Voor het Hannemanhuis is dat eigen topstuk een huwelijksbokaal uit 1691 van het Harlinger echtpaar Dirk Sikkes en Pietje Jacobs Braam. Het huwelijksportret dat naar Harlingen komt, hangt normaalgesproken in de eregallerij van het Rijksmuseum, in dezelfde ruimte als De Nachtwacht van Rembrandt.
Dat het Rijksmuseum een schilderij van Frans Hals uitleent is op zichzelf al bijzonder, vindt directeur Ter Avest. Begin jaren '90 is er een tentoonstelling geweest in het Frans Halsmuseum in Haarlem met werken van de schilder. Daar heeft dit schilderij ook gehangen. Toen de expositie verder reisde naar Washington, zat dit doek er niet bij. Waarschijnlijk wilden ze het niet zo lang kwijt, denkt Ter Avest.
Frans Hals hoort bij de vier belangrijkste schilders van de zeventiende eeuw: Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en Jan Steen. Toen stond de Nederlandse schilderkunst aan de top in Europa.