Van festivals tot veteranen: bekijk hier wat er vandaag te doen is in Fryslân

Bevrijdingsfestival Leeuwarden 2022 © Lucas Kemper
In alle rust de vrijheid vieren, of springen op de beats bij de Oldehove. Hieronder enkele tips om van 5 mei een speciale dag te maken. En hoe zit het eigenlijk met het weer: regenkleding of korte broek?

1. Bevrijdingsfestival Leeuwarden

Voor degenen die zich willen onderdompelen in het feestgedruis, kunnen vanzelfsprekend terecht op Bevrijdingsfestival Leeuwarden. Op verschillende locaties in de stad vinden festiviteiten plaats.
Fresku is een van hoofdacts in Leeuwarden © ANP
Op het hoofdpodium op het Oldehoofsterkerkhof trapt de landelijke ambassadeur Tabitha het festival af. Na haar pakken daar onder meer Fresku, S10, en de Friese ambassadeur Boaz de microfoon op. Er zijn in Leeuwarden nog vijf andere muziekpodia.
Veteranen, kunst, en kinderen
Maar er is meer te doen in onze hoofdstad. Zo is er volgens de traditie Veterandendag. Deze vindt voor de tweede keer plaats op het Zaailand. Het plein wordt op 5 mei gevuld met een grote tent en diverse legervoertuigen. De Friese veteranen hebben deze dag alle ruimte om hun verhalen van vroeger te delen.
Studenten van de opleiding Mediavormgeving van ROC Friese Poort tonen hun vrijheidsportretten op het eerste plein van de Blokhuispoort. Voor passanten staan hier zowel foto's als schilderijen klaar. Met hun werken laten de studenten zien hoe geluk er voor hen uitziet.
Kinderen kunnen hun energie ook kwijt in Leeuwarden. In de Prinsentuin wacht namelijk het grootste kinderfestival van de veertien bevrijdingsfestivals van het land.
Afgelopen jaar trok het Bevrijdingsfestival Leeuwarden zo'n 95.000 bezoekers.

2. Lopend vuurtje

Net als in Leeuwarden zijn er ook in Dokkum legervoertuigen te spotten. Vereniging Keep them Rolling zorgt voor een parade van veertig militaire voertuigen. Jim Parks wordt daarbij in het zonnetje gezet. Parks is een veteraan uit Canada.
Jim Parks © Canadian Liberators
Verder arriveert loopgroep van Dokkum deze dag met het bevrijdingsvuur. Vanuit Wageningen, waar het vredesakkoord werd getekend, komen zij wandelend met het vuur naar de Markt in Dokkum. Daar zullen zij feestelijk worden onthaald door de aanwezigen.
Bij de foodtrucks kunnen bezoekers eten en drinken halen. Verder zit een karikaturist klaar met zijn potlood en verzorgt Oud Dokkum deze dag een presentatie.

3. Vijf Mei Rede Geert Mak

Iedere Bevrijdingsdag is Dorpskerk Huizum het decor voor de 5 Mei Rede. Zoals gebruikelijk wordt deze verzorgd door een prominente Nederlander. Dit keer is het de beurt aan schrijver en historicus Geert Mak. Zijn lezing draagt de titel 'De goede oorlog'.
Geert Mak verzorgt een lezing © LEO Middelsé, Douwe Talma
Het Ensemble Rossignol brengt na de pauze vrijheidsliederen ten gehore. Halverwege het concert zal Peter de Haan, voorzitter van Dorpskerk Huizum, stilstaan bij gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog rondom deze plek afspeelden.
De lezing is gratis te bezoeken, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De lezing start om 16.00 uur. Opgeven kan via de contactgegevens op de site van Dorpskerk Huizum.

4. Muziek over de grens

Festivalgangers uit het oosten van Fryslân kunnen er ook nog voor kiezen om 'vreemd te gaan' in Assen en Groningen. Want ook daar komen artiesten van naam op Bevrijdingsdag.
Een greep uit de namen in Groningen: The Opposites, Froukje, Merol, Jammah Tammah, en Prins S. en de Geit. De drie podia zijn te vinden op de voormalige drafbaan in het Stadspark.
Waylon treedt op in Assen © ANP
Dan Assen. Dit Bevrijdingsfestival maakte de afgelopen jaren flinke stappen. Ook dit jaar verwacht de organisatie topdrukte. De artiesten die daarvoor moeten zorgen zijn onder anderen 10CC, Waylon, Maan, Jannes en Meau. Zij staan op de mainstage bij de Baggelhuizerplas.
Danceliefhebbers kunnen zich melden bij De Bonte Wever, bluesfans bij de Base Blues Stage, en zo zijn er nog enkele podia in Assen. Bekijk hier het volledige programma.

5. Na de poncho's komt de zon

De vijfde tip is het meenemen van regenkleding. Want overal in de provincie staan deze dag de nodige buien te wachten, vertelt Omrop-weervrouw Tjitske Wiebenga.
Festivalgangers doen er verstandig aan een poncho mee te nemen © ANP
"Deze buien komen waarschijnlijk tussen 12.00 en 15.00 uur. Voor iedereen die naar festivals gaat: neem dus vooral een poncho mee", adviseert Wiebenga, die eraan toevoegt dat onweer niet is uitgesloten. Daarom heeft het KNMI ook code geel afgekondigd voor 14.00 tot en met 19.00 uur voor het Friese vasteland.
"Over de temperaturen hebben we minder te klagen. Die schommelen tussen de 15 en 18 graden. Tijdens de buien zal het wat zakken naar zo'n 12 à 13." In de avond trekken de buien weer weg en schijnt de zon over een vrij Fryslân.