Hillie de Jong is met zes kinderen en een druk sociaal leven helemaal op haar plek in Canada

Hillie de Jong © Hillie de Jong
Ze woont al bijna 30 jaar in Canada, toch voelt Hillie de Jong (52) zich nog zo Fries als het kan. "Het zit in mijn bloed."
Toen De Jong 22 was, verhuisde ze samen met haar man Tjerk naar Canada. Tjerk kon werk krijgen op een varkensbedrijf. "Dat terwijl Tjerk eigenlijk aardappelboer was. Dus het was een heel nieuw begin", vertelt De Jong.
Zelf kreeg ze al gauw werk in de thuiszorg. Na een moeilijk begin, want het gemis van thuis viel toch wel zwaar, vonden ze hun draai. Het bedrijf van Tjerk groeide naar 450 varkens en het gezin zelf werd ook groter. De twee kregen in totaal zes kinderen: vier dochters en twee zonen.
De jongste zon van Hillie de Jong © Hillie de Jong
Inmiddels houdt Tjerk zich met iets anders bezig. Hij verzorgt crematies van huisdieren: van honden en katten tot paarden en koeien. Daarnaast hebben ze er hondenkennels bij. Als hun baasjes op vakantie gaan of voor iets anders weg moeten, dan brengen ze de honden naar kennel.
Het gezin vermaakt zich daarmee wel. De jongens wonen nog thuis, de dochters zijn het huis al uit. In haar vrije tijd doet De Jong graag eens een wijntje bij vriendinnen of een kaartspel.
Het huis van de familie © Hillie de Jong
"Eerst woonden we 30 kilometer bij het dorp vandaan", vertelt De Jong. "Nu nog maar drie. Dat maakt het sociale leven wat makkelijker. Nu kan Tjerk ook eens met de motor op pad. We zitten nu mooi aan de grote weg."
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Drie jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese Vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat WhatsApp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft hen en wat voor avonturen beleven ze?
Ondanks het drukke sociale leven in Canada, is De Jong Fryslân nog niet vergeten. In het gezin wordt nog steeds Fries gesproken, al is het met de kinderen vaak een mix met het Engels.
De kinderen kunnen het ook wel aardig: ze weten alle juiste woorden in het Fries, maar als hun moeder boos wordt, dan gaat het ook in het Fries. Dat begrijpen ze dan helemaal.
Hillie de Jong over het Fries van de kinderen
De kinderen begrijpen het Fries echter goed. "Ze kunnen het ook wel aardig: ze weten alle goede woorden in het Fries, maar als je boos wordt, dan gaat het ook in het Fries. Dat begrijpen ze dan helemaal."

Zee

Eén keer per jaar probeert de huishouding naar Fryslân te gaan. Want er is wel een Nederlands winkeltje waar dropjes en kroketjes te krijgen zijn, maar De Jong mist de zee en de zeedijk regelmatig. "Wij wonen midden in Northern Alberts, daar is helemaal geen water. En we hebben hele lange winters. Dat had van mij ook wel anders mogen."