Defensie begint in september met de berging van de Lancaster die in IJsselmeer ligt

Een Lancaster in de lucht © Omrop Fryslan
Defensie en de gemeente Súdwest-Fryslân zullen in september beginnen met de berging van de Lancaster ED 603. Het wrak van de bommenwerper ligt in het IJsselmeer een aantal kilometers van de kust van Breezanddijk.
De Lancaster is in de nacht van 12 op 13 juni 1943 neergeschoten door een Duitse nachtjager, alle zeven vliegers zijn hierbij om het leven gekomen. Vier van de jonge mannen spoelden enkele weken na de crash aan de IJsselmeerkust aan, zij hebben een laatste rustplaats gekregen op de begraafplaatsen van Workum, Stavoren en Hindeloopen.
Mogelijk zitten de drie andere bemanningsleden nog in het vliegtuig. De eerste aanzet voor de berging van de Lancaster komt dan ook bij de familie van de gesneuvelde militairen vandaan. "Nabestaanden hebben gevraagd om de stoffelijke resten van hun familieleden te bergen om zo een laatste rustplaats te krijgen," vertelt Petra van den Akker, wethouder Cultuur.

Grote klus

Het Ministerie van Defensie doet het werk samen met Leemans Speciaalwerken, in opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân. Waarschijnlijk zal het werk enkele weken in beslag nemen. Met name ook omdat er een deel van het IJsselmeer drooggelegd moet worden om het vliegtuig te bergen.
In 2016 werd eenzelfde methode gebruikt om een Vickers Wellington bij Lemmer te bergen. Ook dit werk is destijds gedaan door Leemans.

Nationaal Bergings-Programma

De berging van de Lancaster ED 603 is onderdeel van het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken. De Gemeente Súdwest-Fryslân is de opdrachtgever, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Defensie ondersteunen de gemeente bij de berging met geld en advies.
Het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken begon in 2019, en zorgt voor de berging van ongeveer 30 vliegtuigen waarbij de kans groot is dat er nog stoffelijke resten worden gevonden. Dit programma is opgezet om een lang gekoesterde wens van nabestaanden tegemoet te komen, om hun vermiste familieleden nog een graf te kunnen geven, en zekerheid te geven over hun lot.