Dartfans genieten van wereldtop in broeierig WTC Expo in Leeuwarden

Finalisten Dutch Darts Championship voor publiek zondag © PDC Europe, Jonas Hunold
Duizenden dartfans hebben het afgelopen weekend topdarters uit de hele wereld kunnen aanschouwen in het Leeuwarder WTC Expo. Van vrijdag tot en met zondag kwamen mannen als Michael van Gerwen, Michael Smith, Peter Wright en Danny Noppert in actie op het podium.
De finale werd zondagavond net na half elf 'afgetrapt'. Dave Chisnall en Luke Humphries moesten uiteindelijk bepalen wie de winnaar zou worden van het Dutch Darts Championship. De winnaar ging met zo'n 35.000 euro naar huis.
Chisnall pakte uiteindelijk de prijs, nadat hij Humphries met 8-5 van het bord gooide. Het was de vijfde keer dat Chisnall een zogenaamde European Tour won, maar de allereerste keer dat hij een toernooi van deze grote in Nederland op zijn naam schreef.
Terugblik: Duizenden bezoekers bij dartende wereldtop in Leeuwarden
Veel fans hoopten op een Nederlandse finale tussen Danny Noppert uit Joure en Michael van Gerwen uit Brabant, maar dat mocht niet zo zijn. Noppert vloog er in de kwartfinales uit tegen Humphries (5-6). Van Gerwen moest het in de halve finale afleggen tegen de uiteindelijke winnaar Chisnall (6-7).
Beide Nederlanders hadden nog wel kans om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen, maar Noppert miste één matchdart op tops (dubbel 20). Van Gerwen miste drie pijlen op dubbel 6 voor zijn wedstrijd.

Een groot feest: "Mag de kachel uit?"

Met ruim 1.000 bezoekers op zaterdagmiddag, 4.000 op zaterdagavond, 1.200 op zondagmiddag en 2.700 op zondagavond, was het dampig in de hallen van het WTC. Vooral op zondagmiddag en -avond, toen de zon haar werk had gedaan op het platte dak van de hal, was het broeierig warm.
Op de 180-kaartjes die supporters in de lucht hielden, vroegen diverse liefhebbers of de kachel uit mocht, of de airco aan. De darters zelf hadden er niet veel last van, op basis van de scores van de wedstrijden.

Voor het eerst in Leeuwarden

De European Tour, bestaande uit dertien toernooien in zes landen, was voor het eerst sinds het bestaan in Leeuwarden. Het was daarnaast het eerste dartstoernooi van deze grootte sinds 2007 in Fryslân.
Of de Europese tak van de PDC volgend jaar terugkomt in Leeuwarden, is nog niet zeker, maar er is volgens de organisatie ' een goede mogelijkheid '.