Maarten de Jong geïrriteerd over bekerfinale: "Met mij had Tadic in vak vier gehangen"

De Sportcast met Maarten de Jong © Omrop Fryslân
Elf gele kaarten; nooit eerder werden er zoveel kaarten uitgedeeld in een bekerfinale. De voetbalwereld spreekt schande van het gedrag van de Ajax- en PSV-spelers en die frustratie deelt ook oud-voetballer Maarten de Jong in de Sportcast.
De Jong mag zichzelf 'Mister Heerenveen' noemen, doordat hij van 1984 tot en met 1995 bij de club speelde. In die tijd kreeg hij ook een andere bijnaam. Die van 'kuitenbijter'. De Jong stond bekend om zijn soms harde spel.

"Stelletje kleine kinderen"

In de bekerfinale was het voetbal niet eens zo hard, maar viel op dat de Amsterdamse en Eindhovense spelers veel theater maakten. "Het was zo super irritant hoe spelers met elkaar omgingen en hoe ze daar rondliepen. Het waren een stelletje kleine kinderen, die gratis kinderopvang hadden moeten hebben", zegt de 61-jarige oud-middenvelder.
"Een tikje hier, een tikje daar en ze rollen 44 keer door. Wat een flauwekul", vindt De Jong, die zich ergerde aan Ajacied Dusan Tadic. "Hij kan fantastisch voetballen, maar gaat zulke dingen uitlokken. Dat kan gewoon niet. Met mij had Tadic in vak vier gehangen", verwijst de geboren Arnhemmer naar zijn eigen bijnaam als kuitenbijter.
De komende weken zal duidelijk worden of Heerenveen het toetje van het seizoen haalt; de play-offs om Europees voetbal. De Jong denkt van niet. "Ik vind ze heel wisselvallig. Ik mis strijd en voetbalgogme. En het grootste probleem is dat ze het spel niet kunnen maken."
Een van de problemen volgens De Jong is dat de backs te diep staan. En dat ze in de ruimte voor hen moeten komen in plaats van er al staan.
Ik had verwacht dat hij meer uit het team zou halen.
Maarten de Jong over Heerenveentrainer Kees van Wonderen
Bovendien vindt hij dat het middenveld niet goed staat. "Je speelt eigenlijk maar met één middenvelder. Thom Haye speelt heel vaak in de achterste lijn en Pelle van Amersfoort speelt naast Sydney van Hooijdonk. Dan is Anas Tahiri de enige middenvelder en dan kun je nooit voetballen."
De laatste weken komt er meer kritiek aan het adres van trainer Kees van Wonderen. Dat begrijpt De Jong wel. "Ik had verwacht dat hij meer uit het team zou halen. Als je kijkt naar wat hij met minder middelen bij Go Ahead Eagles deed, dat brengt hij hier niet."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Af en toe behandelen ze ook andere onderwerpen.
De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.