Van Fries tot Veluws: Omroepen gaan strijd aan bij eerste Regio Songfestival

Stadsschouwburg Utrecht © Regio Songfestival
Een songfestival, maar dan in de (streek)talen van de Nederlandse regio's. Dertien regionale omroepen organiseren voor het eerst het Regio Songfestival, op 4 november in de Stadsschouwburg in Utrecht.
Voor het eerst werken de regionale omroepen samen voor zo'n groot project. Elke omroep kan een eigen kandidaat aanleveren, hoe die gekozen wordt is helemaal aan de omroep zelf. "De een wijst iemand aan, de ander houdt een uitgebreide kwalificatieronde", zegt Bas Treffers, producer van RTV Oost.
De enige voorwaarde is dat een kandidaat geen Top 40-hit heeft gehad. Grote namen als De Kast, Daniël Lohues of Rowwen Hêze zullen we dus niet tegenkomen.

Zingen in streektaal

Er is voor streektalen gekozen omdat ze de eigenheid van de regio vertegenwoordigen. Zoals het Europese Songfestival ook begon. De organisatie wil daar naar terug. Maar voor sommige omroepen is dat lastig.
© Shutterstock
"Moet RTV Rijnmond dan bijvoorbeeld een inzending in plat Rotterdams insturen? Daarom hebben we gezegd, de artiesten zingen alleen in het Nederlands of in de taal uit de eigen regio."

Fries nummer

Omrop Fryslân kiest waarschijnlijk voor een Friestalig nummer, zegt Sybren Terpstra, die in de werkgroep van de Omrop zit. "Dat vinden we toch het beste passen bij de provincie."
Het zou mooi zijn als we een sterk, nieuw talent naar voren kunnen schuiven.
Sybren Terpstra, werkgroep Omrop Fryslân
De kandidaat hoeft echter niet Friestalig te zijn. "Er zijn genoeg voorbeelden van zangers die Fries zingen, maar het niet zijn. Verder zou het mooi zijn als we een sterk, nieuw talent naar voren kunnen schuiven."
Wie onze provincie vertegenwoordigt, is nog niet bekend. Het comité zal nog een representant aanwijzen. Het is de bedoeling dat dat na de zomer gebeurt. "Dan kunnen we het nummer, dat Omrop Fryslân uitkiest, op de radio spelen en zo de artiest in de markt zetten."
De liveshow is op 4 november vanaf 20.30 uur live te volgen op televisie en de onlinekanalen van alle 13 omroepen. De show duurt zo'n twee uur. Vanwege de centrale positie van de regio, vindt de eerste editie plaats in Stadsschouwburg Utrecht.
Het evenement zal naar tevredenheid zijn van de Regionale Publieke Omroep (RPO). Ze stimuleert de omroepen om de krachten te bundelen, vertelt Terpstra. "Het samenwerken gebeurde tot nu toe op een wat kleinere schaal. En het was dan vaak voor de een interessant, en voor de ander wat minder. Nu is dat anders: samen zetten we een groot evenement op, waarbij iedereen dezelfde belangen heeft."

Drie jury's

Er zijn drie groepen die zich zullen buigen over de nummers van het festival. Er is een vakjury met bekende Nederlanders, een jury van de omroepen, en de kijkers thuis, die via een bericht of telefoontje hun stem kunnen uitbrengen. Een loting bepaalt wie wanneer zal zingen.
Het plan is om ieder jaar zoiets te organiseren. Over de prijs voor de winnaar is de organisatie nog niet zeker. Wel gaat de organisatie het jaar erop naar de omroep waar de winnaar vandaan komt. Wie voor Omrop Fryslân naar het Regio Songfestival wordt gestuurd, is nog niet bekend.