Natascha Ausma judoot weer na moeilijke periode: "Ik had nergens meer plezier in"

Natascha Ausma © ANP
Natascha Ausma had aan het begin van dit jaar het lef om een besluit te nemen dat niet veel andere topsporters zouden nemen. De judoka nam een maand afstand van haar sport en dat terwijl de kwalificatie voor de Olympische Spelen in volle gang is.
"Voor iemand anders was het niet handig geweest, maar voor mij was het de beste keuze", vertelt Ausma nu, drie maanden nadat ze het judoën even op een laag pitje zette. Vier weken is ze niet bezig geweest met dat wat ze normaal gesproken zo leuk vindt.
Voor de oorsprong van het besluit moeten we terug naar een half jaar geleden. In oktober 2022 maakte ze haar debuut op het wereldkampioenschap judo. "Toen twijfelde ik al of ik door wilde", vertelt de 26-jarige judoka uit Lippenhuizen.
"Uiteindelijk ben ik wel doorgegaan en ik had ook niet echt tijd om erbij stil staan. De toernooien daarna gingen ook gewoon nog heel goed", zegt Ausma over de Grand Slams in november en december, waarop ze zilver en brons pakte.
Ik ben vier weken niet op Papendal geweest en heb niets aan judo gedaan.
Natascha Ausma
In januari hakte Ausma de knoop wel door. "Na het trainingskamp dacht ik: nu is het wel even genoeg. Ik had nauwelijks plezier in wat ik deed en ook niet veel in andere dingen. Ik had nergens meer plezier in. Dat was wel het teken om een stap terug te doen", realiseert Ausma zich.
Het besluit heeft haar achteraf goed gedaan. "Ik ben vier weken niet op Papendal (het trainingscentrum van de Nederlandse ploeg, red.) geweest en heb niets aan judo gedaan. Dat is een hele goede beslissing geweest. Ik ben weer opgeladen en heb goed na kunnen denken wat ik wilde. Ik kon even op de 'pauzeknop' drukken."
Natascha Ausma in actie op het NK in oktober © ANP
Het is natuurlijk niet gebruikelijk om een tijdje te stoppen, terwijl je je moet voorbereiden op grote toernooien. Daarvan is Ausma zich ook wel bewust. "Je zit in een trein en die rijdt maar door. Er is altijd een volgend moment. Maar ik moest even uit die trein stappen, tot mezelf komen en nadenken wat ik wil."
De vier weken waarin ze niet op Papendal kwam, heeft ze anders ingevuld. "Ik heb heel leuke dingen gedaan waarvoor ik nooit tijd had."
Ausma judode in die weken niet, maar ze deed wel krachttraining. "Het is een heel verschil met dat je iedere dag moet trainen. Opeens kon ik zelf bepalen wanneer ik zin had. Als ik er zin in had, ging ik. En als ik geen zin had, bleef ik thuis."

Geen ideale voorbereiding op het WK

Na de tijdelijke pauze is ze weer begonnen en nu werkt ze toe naar het wereldkampioenschap, dat volgende week begint in Qatar. Maar naast de mentale problemen zijn er ook fysieke problemen.
"De aanloop is wat rommelig", geeft ze toe. Ausma worstelt al tijden met een rugblessure. "Het ligt vooral aan de spieren en de samenwerking ervan. De stand van mijn bekken gaat dan scheef en dan loopt het allemaal niet goed meer."
De consequentie is dat het soms een beetje behelpen is, "Ik heb niet veel judotraining, want dat is pijnlijk. Een ideale voorbereiding is het niet."
Natascha Ausma in het wit op het EK judo van vorig jaar © Orange Pictures
Het WK overslaan is echter geen optie voor Ausma. Het is namelijk een belangrijk toernooi om punten te verzamelen. Punten die nodig zijn voor het behalen van de Olympische Spelen. "Je hebt wel een keuze om niet te gaan, maar dan snijd je jezelf in de vingers. Dus het is gewoon gaan", zegt Ausma.
Het kwalificatietraject voor de Spelen is halverwege. Nederland mag in een gewichtscategorie één judoka sturen. Het betekent dat Ausma in haar gewicht, onder de 78 kilogram, moet afrekenen met Guusje Steenhuis.
De Friezin moet in de achtervolging, want ze staat een kleine tweehonderd punten achter op Steenhuis. Maar dat is te doen, denkt ze.

Nog een Fries op het WK

Het wereldkampioenschap judo begint op zondag 7 mei in Doha, de hoofdstad van Qatar. Er is nog een Fries die in actie komt op het WK: Tornike Tsjakadoea judoot direct op de eerste dag. Hij komt uit in de gewichtscategorie onder de 60 kilogram. Een medaille behalen lijkt moeilijk: hij staat 25ste op de wereldranglijst.
Sanne Vermeer ontbreekt op het WK. Ze raakte vorig jaar geblesseerd aan haar knie en is niet op tijd opgeknapt.
Plannen maken voor de langere termijn doet Ausma niet. "Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik naar het WK en de eventuele Olympische Spelen wel kijk hoe het verder gaat.
Ik wil in ieder geval mijn opleiding geneeskunde afmaken en dan kijk ik daarna wel of ik verder wil met judo of dat het klaar is."