Nyck de Vries sprint naar veertiende plek: “Dit was best oké”

Nyck de Vries op het stratencircuit van Bakoe © Red Bull Content Pool
Na twee frustrerende kwalificaties voor Nyck de Vries waarin hij zich niet van zijn beste kant laat zien, stelt hij tijdens de spintrace in Azerbeidzjan orde op zaken. Hij blijft uit de problemen en vecht zich naar een veertiende plaats. Red Bull-coureur Sergio Pérez wint de race, voor Charles Leclerc en Max Verstappen.
Na een teleurstellende vrijdag waarbij hij hard in de muur knalde, lukte het De Vries niet om zich tijdens de kwalificatie voor de sprintrace te revancheren. Even lijkt het erop dat de crash van vrijdag nog mentaal door dreunt en hij de knop niet weet om te zetten.

Hij wil te veel

Want nadat hij zich na de kwalificatie op vrijdag nog op de vlakte houdt, geeft De Vries vandaag wel toe een fout te hebben gemaakt. Hij wilde te snel, te veel. In de sprintrace-kwalificatie begint hij dan ook voorzichtig. Te voorzichtig.
Die lijn trekt hij in de race in eerste instantie door. De AlphaTauri-coureur start weliswaar als laatste, maar wint twee plekjes doordat de Williams van Logan Sargeant niet op tijd gerepareerd kan worden en omdat Esteban Ocon vanuit de pitstraat moet starten.

Niet crashen!

Vervolgens krijgt hij nog een plek cadeau. Dit keer van zijn teamgenoot Yuki Tsunoda, doordat de Japanner zijn lekke rechterachterband verliest en zijn voorvleugel beschadigt bij een klap in de muur. En dat in ronde 1. Terwijl de opdracht van teambaas Franz Tost voorafgaand aan de race heel duidelijk was: gewoon finishen en niet crashen.
Nyck de Vries in de garage in Bakoe © Red Bull Content Pool
Die opdracht is bij De Vries niet tegen dovemansoren gericht. "Ik ga geen dingen doen die niet realistisch zijn en die problemen veroorzaken", zegt hij vooraf tegen Viaplay. Dat zien we ook bij de bij de herstart na de gele vlag, veroorzaakt door Tsunoda. De Vries neemt geen enkel risico en rijdt op uitrijden.

In de aanval

Maar gelukkig laat hij zien niet enkel mee te rijden als veldvulling. Een beetje geholpen door DRS en de mediumband gaat hij succesvol in de aanval bij Ocon (Alpine), Bottas (AlfaRomeo) en Hulkenberg (Haas) en pakt hij de veertiende plek.
Dat moet hem goed doen na zijn teleurstellende 'sprint shootout' waarbij zijn eerste tijd schrikbarend langzaam is en hij zich bij zijn tweede snelle ronde opnieuw vergaloppeert in bocht drie. Inderdaad: dezelfde plek als waar het in de vrijdagkwalificatie misging. Met één verschil: op het moment dat zijn linkervoorwiel opnieuw blokkeert, kiest hij ervoor om de vluchtroute te nemen.
Een optreden waar weinig vertrouwen uit spreekt. Des te fijner dat De Vries zich tijdens de sprintrace wel kan laten gelden. Ook met het oog op de race van zondag.
Nyck de Vries op het stratencircuit van Bakoe © Red Bull Content Pool
Enigszins gelaten staat hij Viaplay te woord: "Op zich ging de race wel oké. De snelheid is goed en belooft wat voor de race van morgen. Ik heb wat posities kunnen winnen en een beetje kunnen vechten. Al met al een prima race."