Vier vragen en antwoorden over de start van het kaatsseizoen

De Bangmapartij in Weidum © Omrop Fryslân, Aise van Beets
De Bangmapartij in Weidum is traditioneel de eerste kaatswedstrijd van het seizoen. Zondag mogen de mannen los. De vrouwen moeten nog een week wachten: die komen zaterdag 6 mei voor het eerst in actie in Franeker.
Met regerend PC-koning Tjisse Steenstra, drievoudig PC-winnares Marrit Zeinstra en kaatshistoricus Jan Braaksma blikken we vooruit op het nieuwe kaatsseizoen.

Waarop moeten we bij de mannen het meest letten dit seizoen?

Steenstra: "Op hoe goed iedereen uit de winter komt. En ze moeten me altijd in de gaten houden, haha. We staan er fit op en zijn er klaar voor. Als het aan ons ligt, is er veel te bekijken dit seizoen."
Zeinstra: "Er is bij de mannen niet zoveel veranderd. Ik ben benieuwd naar de parturen die kunnen verrassen, dit na het partuur van Pieter-Jan Leijenaar. En ik ben heel benieuwd hoe Dylan Drent na zijn schouderblessure terugkomt. Of hij überhaupt kaatst en hoe dat gaat."
Ik heb veel kanjers gezien, maar Taeke is een fenomeen.
Kaatshistoricus Jan Braaksma over Taeke Triemstra, die dit seizoen de beste kaatser ooit kan worden.
Braaksma: "Op Taeke Triemstra en de positie van nummer één in het eeuwige kaatsklassement. Daar zit ik op te wachten. Ik heb meegemaakt dat Piet Jetze Faber nummer één werd en de tijd dat Hotze Schuil aan de top stond. Met Taeke erbij zijn het drie grootheden. Hij moet nog 26 punten om eerste te worden."
"Ik heb zoveel kanjers gezien, maar Taeke is een fenomeen. Ook wat hij allemaal heeft meegemaakt. Ik weet wat Taeke ervoor heeft gedaan om te zijn wie hij nu is. Dat is veel pijn lijden en veel trainen. Hij is nog een van de generatie die er alles voor over heeft."
Taeke Triemstra © Dijks Fotografie
Vorig jaar waren er twee topparturen bij de vrouwen. Die van Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra. En die van Ilse Tuinenga, Louise Krol en Sjanet Wijnia. Dit seizoen zien we Sijbrandij (stoppen) en Scheepstra (wordt moeder) niet terug.
Tuinenga gaat kaatsen met Anne Monfils en Marrit Zeinstra. Krol en Wijnia krijgen Annet de Haan erbij als opslager. Bovendien zijn er dit jaar meer door-elkaar-loten-partijen als vrijeformatiepartijen.

In hoeverre wordt het spannend bij de vrouwen?

Steenstra: "Ik ben bang dat het meestal niet spannend wordt. We weten allemaal wel dat er één tot twee parturen bovenuit springen. Het gat met de rest is te groot. Het partuur van Tuinenga zal niet alles winnen natuurlijk, maar ik ga er wel vanuit dat die veel winnen. En dat komt het kaatsen niet te goede."
Ik snap niet dat ze dat hebben gedaan. Dat vind ik jammer.
Marrit Zeinstra baalt van de wedstrijdagenda die de kaatstbond KNKB gemaakt heeft
Zeinstra: "Met een nieuw partuur is het zien hoe het loopt. Als Ilse laat zien wat ze altijd doet, hoeft het niet spannend te zijn. Als perk wordt het een stuk makkelijker. Anne en ik hoeven Ilse haar ballen niet meer te slaan. En de opslagen van Nienke en Manon krijgen we niet meer. Als we allemaal een zeven zijn, hoeft het niet spannend te zijn."
"Annet de Haan, Sjanet Wijnia en Louise Krol worden concurrenten. En er zijn genoeg jonge talentvolle meisjes. Jeska Terpstra, Gerde Lycklama à Nijeholt en het partuur van Roelie en Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra. Die kan het ons lastig maken."
Marrit Zeinstra © Dijks Fotografie
Braaksma: "Dat wordt helemaal niet spannend. Als het partuur van Tuinenga verliest, is dat een verrassing. Ze steken er veel te veel bovenuit."
"Het is interessant of er genoeg liefhebbers zijn voor alle door-elkaar-loten partijen. Ik kan me niet voorstellen dat de vrouwen dit leuk vinden. Ik denk niet dat iedere wedstrijd gespeeld wordt, omdat er wel eens te weinig opgaven zullen zijn."
Zeinstra: "Ze hadden tegen ons gezegd dat er evenveel vrijeformatie- als door-elkaar-loten-partijen zouden zijn. Nu zijn er dertien door-elkaar-loten en tien vrijeformatie. Ik snap niet dat ze dat hebben gedaan. Dat vind ik jammer. Wij waren allemaal akkoord gegaan met 50-50, maar nu houden ze zich niet aan de afspraak. "
Ik heb hem vorig jaar gewonnen en daar ben ik heel blij mee, maar ik ben niet tevreden over hoe ik hem gewonnen heb.
Tjisse Steenstra over de koningstitel op de PC

Wie worden dit seizoen de PC-koning en -koningin?

Steenstra: "Dat is niet zo moeilijk. Dat wordt Marrit Zeinstra bij de vrouwen en dat word ik bij de mannen. Ik heb hem vorig jaar gewonnen en daar ben ik heel blij mee, maar ik ben niet tevreden over hoe ik hem gewonnen heb. Ik wil het op een mooiere manier doen, wat overheersender."
Zeinstra: "Ilse Tuinenga wordt de PC-koningin. Bij de mannen vind ik het lastig. Als Hans Wassenaar een goede dag heeft met zijn dubbelfunctie, ga ik ervan uit dat Hans hem dit jaar pakt.
Braaksma: "Gert-Anne van der Bos en Tjisse Steenstra zijn de kandidaten voor de PC-kroon. Het hangt van de loting af. De koningin wordt Marrit Zeinstra of Ilse Tuinenga, dat durf ik wel te zeggen."
Tjisse Steenstra is de regerend PC-koning © Dijks Fotografie
De kaatsbond KNKB heeft kortgeleden een innovatietraject ingezet om het kaatsen te vernieuwen. Het ledental van de bond loopt terug en datzelfde geldt voor de publieke belangstelling.

Welke vernieuwing zou jij dit seizoen al willen zien op de kaatsvelden?

Steenstra: "Zo goed heb ik er nog niet naar gekeken. Een punt minder kaatsen in het eerst zou het wat sneller kunnen maken. Het voelt wel heel raar en het moet worden uitgevonden hoe het gaat, maar dat zou het spel wel sneller kunnen maken."
Zeinstra: "Eén wedstrijd in het weekend. Het is nu te druk. Als je jong en student bent, is het allemaal te doen. Maar als je ouder wordt, heb je het druk met werk. Als je dan nog twee keer in het weekend moet kaatsen, houd je geen vrije tijd meer over. En het stukje spierpijn dan, dat maakt het ook minder leuk."
Braaksma: "We moeten niet veranderen om het veranderen. We maken van een dag van 24 uur ook geen 30 uren. Het hoeft niet allemaal snel. Schei uit met die flauwekul. Ik heb er geen vertrouwen in."