Peter van der Voort (D66) houdt vast aan stikstofplan: "Dat akkoord staat"

Het CV van Peter van der Voort © Omrop Fryslân
Ondanks de kritiek op het stikstofakkoord, moet de coalitie vasthouden aan de afspraken die hierover zijn gemaakt. Dat zegt Peter van der Voort, Eerste Kamerlid van D66.
Waar Edou Hamstra van de PvdA afgelopen week zei dat de stikstofdeadline van 2030 niet heilig is, daar wil Van der Voort geen centimeter van de afspraak afwijken.
Volgens hem moet de politiek blijven streven naar een halvering van de uitstoot in dat jaar. "Het is niet voor niks dat 2030 in deze wet wordt genoemd", zegt hij. "Dat akkoord staat."

De lege toekomststoel

"Wij houden vast aan het kabinet. In de Eerste Kamer hebben we het als DD6 geregeld over 'de lege toekomststoel'. Die is bedoeld voor de komende generatie. Daar blijven we aan refereren."
Dat er bij het PvdA hier en daar anders tegen het akkoord wordt aangekeken, vindt hij niet erg. "We hebben een goede band met het PvdA. Wellicht dat we hen soms moeten helpen herinneren aan waar het om gaat."
Peter van der Voort vindt dat de politiek er voor de toekomst moet zitten
De partij heeft duidelijke doelen voor die toekomst, zegt hij. "Daarbij houden we Nederland en onze kinderen in het achterhoofd. Op die manier werkt Rob Jetten aan het Klimaat, Robbert Dijkgraaf aan het onderwijs en Tjeerd de Groot aan het stikstofprobleem."
In 'It Polytburo' bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Peter van der Voort.

Minder zetels door stikstofakkoord?

D66 heeft nu nog zeven zetels in de Eerste Kamer. Die zullen na de Eerste Kamerverkiezingen op 30 mei zo goed als zeker slinken naar vijf.
"Of dat komt door het vasthouden aan het stikstofakkoord? Dat weet ik niet. Duidelijk is dat het overbrengen van de plannen beter is gegaan in de Tweede Kamer. Blijkbaar moeten we hier de anderen in de Eerste Kamer nog meer van overtuigen."
Verder zegt Van der Voort blij te zijn met de onlangs verschenen voorjaarsnota. "Die ziet er solide uit. We maken duidelijk hoe we met de financiën om moeten gaan, zonder daarbij de doelen los te laten."

Kritiek op Eerste Kamer

Steeds vaker klinkt er kritiek op de Eerste Kamer. Die zou zich te veel met politiek bemoeien. Het D66-lid kan daar wel inkomen. "We moeten blijven kijken naar de wetten die bij ons langskomen. We hebben geen initiatiefrecht om die te maken. De Eerste Kamer moet kijken naar bijvoorbeeld de uitvoerbaarheid daarvan, en de handhaafbaarheid."
Het is goed dat er onderscheid is tussen de Eerste en Tweede Kamer, vindt Van der Voort
"Dat er wel politieke afwegingen worden gemaakt, is niet zo gek. Maar het moet duidelijk zijn dat wat er in de Tweede Kamer gebeurt niet bij ons gaat spelen. Daar wijzen we collega's dan ook op", zegt hij. "Als er moties 'des Tweede Kamers' zijn, dan stemmen we hoe dan ook tegen. Ook al vinden we ze oké."

Starten vlak voor corona

Van der Voort maakte in februari 2020 zijn entree in de Eerste Kamer. Vlak voordat de coronaepidemie in Nederland losbarstte. Hij was tijdens deze periode intensivist en had namens het UMCG leiding over de ic-bedden in het Noorden.
"Ik startte op een goed moment in de Eerste Kamer. Met mijn medische inhoudelijke kennis kon ik meteen veel inbrengen in de debatten en bij het kabinet. Ik kon vertellen wat er gebeurde en wat er nodig was", zegt hij. "Dat ik zowel druk was in het ziekenhuis, als in de politiek, maakt het een erg dynamische tijd."
De coronacrisis was ook politiek gezien een interessante periode voor Van der Voort
Van der Voort is de nummer acht op de Eerste Kamerlijst. Dat betekent dat hij straks in principe geen onderdeel meer zal vormen van de Eerste Kamer.

'Politiek smaakt naar meer'

"Ja, die kans is groot. Al zit er wel beweging in de fractie. Ik ben ook onverwachts ingestroomd", zegt hij, waarmee Van der Voort doelt op Alexandra van Huffelen, die destijds staatssecretaris werd bij het ministerie van Financiën en er daardoor een plekje voor hem vrijkwam. "Al zal ik waarschijnlijk verder moeten kijken. Maar goed, zo gaat dit proces."
Van der Voort vindt het jammer dat hij stopt. Hij voelt zich namelijk senang in zijn huidige rol. "Gelukkig zijn er meer functies in de politiek. Want het smaakt naar meer."
© Omrop Fryslân